Linkovi

Prva godina bez letelica sa ljudskom posadom


Prvu privatnu svemirsku kapsulu Dragon sagradila je američka firma Spejs eks
Prvu privatnu svemirsku kapsulu Dragon sagradila je američka firma Spejs eks

Posle povlačenja letelica tipa šatl iz upotrebe najveće nade polažu se u privatne kompanije koje ubrzano grade i testiraju svemirske letelice

Ovogodišnji transport dva svemirska šatla do njihovih muzeja privukao je veliku pažnju dok se jedna nova letelica vinula ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U maju, kapsula Dragon, lansirana raketom Falkon 9, postala je prva privatna letelica koja se spojila sa stanicom. Raketu i kapsulu izgradila je kalifornijska kompanija Spejs eks, koju je osnovao milijarder Elon Mask.

“Uzbuđen sam jer je ovo bio ključni korak koji nagoveštava da je mogućnost da ljudi jednom žive i na drugim planetama mnogo, mnogo realnija”, rekao je Mask.
NASA takođe sarađuje sa Korporacijom Orbitalne nauke, koja razvija raketu Antares i teretnu kapsulu Signus, čiji let do stanice se planira za 2013.

“Transport do Međunarodne svemirske stanice predajemo privatnom sektoru kako bismo se usredsredili na ono što najbolje znamo – istraživanje dubljeg svemira, sa misijama do jednog asteroida i do Marsa”, rekao je direktor agencije NASA, Čarls Bolden.

NASA razvija do sada najveću raketu, nazvanu Svemirski lansirni sistem, i kapsulu Orion, koja će poneti astronaute 15 puta dalje od Međunarodne svemirske stanice. Probni let bez posade planira se za 2014.

Na jednoj naučnoj izložbi u Vašingtonu kapsula Orion privukla je znatnu pažnju. Među posetiocima bio je i srednjoškolac Endru Klensi:

“Drago mi je da se svemirski program nastavlja jer mi se u jednom trenutku učinilo da je takoreći zamro. Ali nije i izgleda sjajno”, kaže Klensi.

NASA ima ugovore sa tri američke kompanije koje grade kapsule za prevoz astronauta do niske orbite.

Kapsula Dragon prevoziće teret, a kroz tri godine možda i ljude.

Boing gradi kapsulu CST-100, sa sedam sedišta, koja će moći da sleće na čvrsto tlo.

Korporacija Sijera Nevada razvija letelicu nazvanu Drim čejser.

Ta partnerstva sa Nasom podstiču inovacije, kaže profesor Američkog univerziteta, u Vašingtonu, Hauard Mekardi.

“Kratkoročno - Spejs eks vodi. Razvili su se. U dugoročnom smislu, to je kao trka 50-tih godina između letelica sa krilima i bez njih. Niko ne zna koja tehnologija će pobediti”, kaže Mekardi.

NASA kaže da će, u saradnji sa partnerima, astronauti ponovo poletati sa američkog tla najdalje za pet godina.
XS
SM
MD
LG