Linkovi

Ratni roboti su bliska budućnost


Američki bespilotni avion, takozvani "dron", tipa RQ-4 Global hok
Američki bespilotni avion, takozvani "dron", tipa RQ-4 Global hok

Međunarodne organizacije traže potpisivanje konvencje koja bi sprečila da robotizovani borbeni sistemi sami biraju ciljeve

Oruđa koja operišu bez ljudske posade sve su češća pojava u savremenim ratovima. Izraelski antiraketni sistem nazvan „Gvozdena kupola“, sam otkriva opasnost od dolazeće rakete i šalje upozorenje operatoru, koji izdaje komandu za lansiranje presretačke rakete.

Taj sistem je, tokom nedavnog oružanog sukoba između Izraela i Gaze, uništio između 80 i 90 odsto palestinskih raketa.

Bespilotne letelice takođe igraju važnu ulogu, posebno u američkim vojnim operacijama. Pomoću njih je moguće vršiti izviđanje terena, identifikaciju ciljeva, kao i sam oružani napad, ali samo kada takvu naredbu izda operator.

Međutim, Dejvid Mefam, direktor Hjuman rajts voča u Britaniji, kaže d
a bi u roku svega nekoliko decenija ta tehnologija mogla da potpuno isključi ljudski faktor.

“Dronovi još uvek nisu potpuno autonomno oružje. Oni iziskuju ljudsku intervenciju u smislu određivanja cilja i davanja komande da se cilj gađa, ali to je postojeći trend u zapadnim vojskama u poslednjih nekoliko godina. Naredni tehnološki korak biće potpuno uklanjanje ljudskog faktora iz tog kruga,” kaže Mefam.

Hjuman rajts voč je zajedno Odsekom za međunarodnog pravo na Univerzitetu Harvard izdao izveštaj u kojem se tvrdi da bi zapadne vojske u roku od 30 godina mogle da budu naoružane takozvanim, autonomnim robotima ubicama,” kaže Mefam.

Eksperti tvrde da bi se time povećao broj civilnih ratnih žrtava. U cilju sprečavanja takvog razvoja, pokrenuta je kampanja za sklapanje globalnog dogovora kojim bi se zabranila upotreba pomenutog oružja, slično sporazumu o zabrani kasetnih bombi.
Dejvid Mefam nastavlja:

“Jedna od stvari koje sputavaju povratak na varvarizam u kontekstu ratovanja jeste postavljanje razlike između borca i civila. Mi sada brinemo da bi ta razlika mogla da iščezne pojavom robotizovanog oružja, koje ne ume da razlikuje između deteta sa sladoledom u ruci i nekoga sa oružjem u ruci.”

Predstavnici američke i drugih vojski negiraju mogućnost uklanja ljudskog nadzora nad odlukama o smrtonosnoj upotrebi oružja. Ali, britanski nezavisni vojni ekspert Hjugo Rouzmont, smatra da bi trebalo održati javnu raspravu o budućnosti autonomne tehnologije, i to ne samo u proizvodnji oružja.

“Postoji potreba za javnom diskusijom u pogledu šire primene takve tehnologije, na primer u spašavanjima posle katastrofa i pružanju humanitarne pomoći. Takve tehnologije bi mogle da budu koriste u pomenutim okolnostima i o tome bi trebalo raspravljati u okviru šire rasprave o njihovoj autonomiji,” kaže Rouzmont.

Rouzmont tvrdi da bi roboti mogli da budu veoma korisni u budućnosti. Francuska je uputila robote sa daljinskim upravljanjem kao pomoć u saniranju nuklearne elektrane u Fukušimi oštećene u prošlogodišnjem cunamiju i potonjem zemljotresu na severu Japana. A to je samo jedan od korisnih poslova koje bi mogle da obavljaju autonomne mašine.
XS
SM
MD
LG