Linkovi

Tesna trka dan uoči izbora


Predsednik Barak Obama i republikanski predsednički kandidat, Mit Romni
Predsednik Barak Obama i republikanski predsednički kandidat, Mit Romni

Obama i Romni na brojnim skupovima u ključnim državama ulažu poslednje napore da pridobiju ključnu podršku neopredijeljenih glasača

Amerikanci sjutra biraju predsjednika. Kandidati, aktuelni predsjednik Barak Obama i njegov republikanski rival Mit Romni, u suštini su izjednačeni, što najavljuje izuzetno neizvjestan izborni dan.

Barak Obama i Mit Romni ubrzano ulaze u finiš izuzetno tijesne trke za položaj predsjednika Sjedinjenih Država. Manje od 24 sata uoči otvaranja birališta, Obama i Romni obilaze osam ključnih saveznih država koje će odlučiti pobjednika na izborima. Oba kandidata poslednje sate predizborne kampanje provode u Ohaju, gdje je pobjeda u proteklih nekoliko decenija značila i siguran mandat u Bijeloj kući.

"Ovo nije samo izbor između dva kandidata ili dvije stranke, već i između dvije različite vizije Amerike. Ovo je izbor između povratka politici koja je srušila našu ekonomiju i snažne srednje klase u razvoju koja je rezultat mjera koje nas izvlače iz krize", saopštio je sinoć Obama.

"Računamo na vašu državu, u kojoj moramo da pobijedimo”, poručio je Romni.

Republikanski kandidat je uoči povratka u Ohajo, jutros govorio u Floridi.

“Sjutra počinjemo novo sjutra. Sjutra počinjemo bolje sjutra. Za naciju će sjutra početi promjene na bolje.”

Predsjednik Obama je u Viskonsinu optužio Romnija da pokušava da, kako se izrazio, prepakuje iste loše ideje iz prošlosti, ističući da nacija ne može da uspije bez snažne srednje klase.

"Naša borba se nastavlja zato što znamo da je Amerika uvijek postizala bolje rezultate. Uvijek prosperiramo kada svako ima jednake šanse i kada svako odrađuje svoj dio, i poštuje ista pravila. U to vjerujemo. Zato ste sme izabrali 2008. i zato se kandidujem za drugi mandat."

Obama će osim u Viskonsinu i Ohaju, političke skupove održati i i u Ajovi, prije odlaska u Čikago gdje će provesti izbornu noć.

“Ukoliko predsjednik Obama može da pobijedi u te tri savezne države, uz one koje su demokrate osvajale nekoliko proteklih izbora, imaće 271 elektorski glas koji će mu donijeti pobjedu, čak i ako guverner Romni pobijedi u svim ostalim ključnim državama”, smatra novinar Džordž Stefanopulos.

Republikanski kandidat će osim Floride i Ohaja, obići i Virdžiniju i Nju Hempšir. Rezultate izbora čekaće u Bostonu.

“Šansa za Romnija je Pensilvanija. Ukoliko uspije da pobijedi u toj državi, to će u potpunosti promijeniti elektorsku mapu”, smatra analitičar Metju Dod.

Oko 30 miliona Amerikanaca već je glasalo u 34 savezne države i u Distriktu Kolumbija, mada će njihovi glasovi biti prebrojani tek sjutra. Sa približavanjem dana izbora, rastu i tenzije među biračima. U Floridi, nezadovoljni stanovnici su na nekoliko biračkih mjesta čekali pet do šest sati, nakon što su izborni zvaničnici privremeno zaustavili rano glasanje. Predsjednikov govor u Ohaju dva puta su prekidali demonstranti, koje je kasnije privela policija. I dok savjetnici oba kandidata prate rane nagovještaje uspjeha, bilo je i nekih znakova za sujevjerne.

Kako prenosi dnevni list Vašington Post, od 1936. godine, sa jednim izuzetkom, kad god je fudbalski tim Vašington Redskins pobijedeo u nedelju uoči izbora, aktuelni predsjednik zadržao bi položaj u Bijeloj kući. Ove nedelje, Redskinsi su izgubili, što je dalo nadu republikancima. Obamin izborni štab međutim često poredi ove izbore sa 2004, kada je Džordž Buš zadržao položaj u trci sa demokratkom Džonom Kerijem. Te godine bio je izuzetak, Redskinsi su izgubili, ali i Keri, piše Vašington Post.
XS
SM
MD
LG