Linkovi

Lavrov: Konstruktivan razgovor sa Kerijem


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri uoči susreta u Berlinu
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri uoči susreta u Berlinu

Ruski šef diplomatije je nakon sastanka sa državnim sekretarom rekao da Rusija i SAD ne bi trebalo da „zatvaraju oči“ pred pitanjima koja remete odnose dve zemlje

Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je danas u Berlinu sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. Keri je pre toga u nemačkoj prestonici razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom, uglavnom o ekonomskoj saradnji SAD i Evropske unije.

Ruski šef diplomatije je nakon sastanka rekao da Rusija i Sjedinjene Države ne bi trebalo da „zatvaraju oči“ pred pitanjima koja remete odnose dve zemlje. Lavrov je aludirao na američki „Zakon Magnitskog“, koji zabranjuje ulazak u SAD i zamrzava američke račune Rusa koji su, po mišljenju Vašingtona, umešani u kršenje ljudskih prava.

U odgovoru na usvajanje zakona, koji je dobio ime po advokatu Sergeju Magnitskom koji je istraživao korupciju u ruskim državnim preduzećima i čija je smrt u pritvoru izazvala međunarodnu osudu, Moskva je zabranila Amerikancima da usvajaju rusku decu. Nedavno je iskoristila i smrt Maksa Šatoa, ruskog dečaka kojeg je usvojila porodica u Teksasu, da bi opravdala tu zabranu.

“Razgovor je po mom mišljenju bio konstruktivan i u duhu partnerstva, bez ignorisanja pitanja koja remete ove odnose..., pokušavamo da ih rešimo i nastavimo dalje”, rekao je ruski zvaničnik nakon susreta sa Kerijem.

Uoči dolaska u Berlin, Lavrov je rekao da novi državni sekretar po svemu sudeći shvata ozbiljnost krize u Siriji, ističući da bi Vašington trebalo da izvrši pritisak na sirijsku opoziciju da odustane od zahteva da sirijski predsednik Bašar al-Asad napusti vlast kako bi počeo dijalog u zemlji.

Ruski šef diplmatije je nakon sastanka rekao da je Sirija jedno od pitanja gde se poklapaju interesi Sjedinjenih Država i Rusije.

"Postoji veliki broj oblasti gde se naši interesi podudaraju - ekonomija, investicije, kultura, stvaranje uslova za rešenje različitih sukoba kao što su Arapsko proleće, Sirija i događaji u susednim zemljama, zatim naša saradnja u pogledu iranskog nuklearnog programa, nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu, Avganistana i pronalaženja rešenja za Bliski istok”, zaključio je Lavrov.
XS
SM
MD
LG