Linkovi

Odlični odnosi Podgorice i Sarajeva


Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Vjekoslav Bevanda i crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici
Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Vjekoslav Bevanda i crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici

Između Crne Gore i Bosne i Hercegovina nema teških i otvorenih pitanja, naglasio u Podgorici predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda

Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Vjekoslav Bevanda posjetio je danas Podgoricu i sa svojim domaćinom, premijerom Milom Đukanovićem konstatovao da Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju odlične odnose.

Između Crne Gore i BiH ostoji samo jedna nedefinisana granična tačka, za koju se očekuje da će biti brzo riješena, saopštio je Bevanda nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i dodao da između dvije države nema teških i otvorenih pitanja.

"Postoji samo jedna nedefinisana granična tačka, za koju očekujem da će se brzo riješiti, kako bi se potpisao Sporazum o granicama", kazao je Bevanda na konferenciji za novinare.

Bevanda je kazao da Crna Gora i BiH mogu sarađivati kroz prekogranične projekte koji se odnose na evroatlantske integracije. Sagovornici su saglasni da zvanična Podgorica i Sarajevo imaju iste spoljnopolitičke prioritete:

"Kada sam prvi put otišao u Brisel jer je jedan od prioriteta bio početak rješavanja velikog zastoja koji je imala BiH na evropskom putu, rekli su nam i preporučili da Crnu Goru uzmemo kao prijatelja koga treba koristiti jer je u kratkom vremenu-za šest godina- napravila divovske korake u pridruživanju EU", rekao je Bevanda.

Upitan kako Crna Gora može pomoći BiH u evrointegracijama, Đukanović je kazao da Vlada želi da pomogne svim državama regiona koje žele da uđu u Evropsku uniju.

"Crna Gora je uz Hrvatsku lider u regionu u tim procesima,a to smo postigli zahvaljući ozbiljnom posvećenošću svih institucija, Vlade, parlamenta i svih segmenata društva", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada ima interes da pomogne stabilnost regiona, koja će se ostvariti kroz evropske i evroatlantske integracije.

"Crna Gora je uspjela da nadoknadi zaostatak od deset godina u evrointegracijama i spremna je da podijeli svoja iskustva, kao što smo i korisitili dobra iskustva drugih država", naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je naveo da je sastanak bio prilika da se napravi rezime u odnosima i da se konstatuje da su odnosi izuzetno kvalitetni, kao i da nema nijedne oblasti u kojoj dvije države nemaju izuzetnu saradnju.
XS
SM
MD
LG