Linkovi

Pet glumica u neizvesnoj trci za Oskara


Dženifer Lorens
Dženifer Lorens

Neke od nominovanih važe za favorite, ali to ne znači uvek da su trijumfovale u svojim ulogama.

Ako upitate grupu ljudi koja će glumica ove godine osvojiti Oskara – verovatno ćete dobiti pet različitih odgovora.

U filmu “Zveri južnih divljina”, Kvenzani Volis tumači ulogu Hašpapi, sićušnu devojčicu koja, uprkos nepovoljnim okolnostima, uspeva da preživi strašnu poplavu koja zadesi njen gradić. Mlada glumica nije mogla da sanja da će biti nominovana za Oskara. Medjutim uprkos upečatljivoj glumi, Volis je suviše novo lice da bi odnela zlatnu statuu.

Naomi Vots je osvojila nominaciju za ulogu u filmu “Nemoguće”, u kome tumači majku trojice dečaka, u porodici koju zadesi cunami na Tajlandu 2004. Ovo je druga nominacija za Oskara za Naomi Vots, a prvu je osvojila za ulogu ožalošćene supruge i majke u filmu “21 gram”. Do sada, njena nominacija za film “Nemoguće” nije privukla tako veliki publicitet i podršku da bi Vots izbila u čelo trke.

86-godišnja Emanuel Riva je najstarija glumica ikada nominovana u ovoj kategoriji. Imala je dugu, bogatu karijeru u svojoj rodnoj Francuskoj. 1959. proslavila ju je uloga u kultnom filmu Alena Renea “Hirošima, ljubavi moja”.

Kritičari veličaju glumu Rive u filmu “Ljubav”, o ženi u poodmaklim godinama koja polako umire. Medjutim, njeno potresno tumačenje junakinje En možda joj neće doneti Oskara, jer neki smatraju da je glumica suviše stara, a film suviše težak i složen za ukus članova filmske Akademije.

I tako stižemo do favorita, od kojih je jedna Džesika Čestejn. Ona je nominovana za Oskara za ulogu u filmu Ketrin Bigelou “Trideset minuta posle ponoći.” Karijera Džesike Čestejn doživela je nagli uspon 2011. kada se pojavila u nekoliko zapaženih filmova. U filmu Terensa Malika “Drvo života” igrala je mladu ženu na milost i nemilost životnih ćudi.

Tumačila je društveno izolovanu belkinju na američkom jugu 1960-ih, koja staje uz afroameričku služavku koju je surovo tretirala prethodna poslodavka. U filmu “Trideset minuta posle ponoći” ona glumi Maju, operativca CIA-e koja provodi deset godina u potrazi za Osamom Bin Ladenom.

Njena junakinja je povučena, opsesivna i hladna, a neki smatraju da joj nedostaje dubina. Majin karakter nije u potpunosti razvijen i kompletan, što bi Džesiku moglo da košta Oskara.

To nas dovodi do Dženifer Lorens. U filmu Silver Linings Playbook, ona je Tifani… žena sa emotivnim problemima koja se sprijateljuje sa muškarcem koji boluje od bipolarnog poremećaja. Lorens je već osvojila dve velike nagrade za tu ulogu.

Karijera mlade glumice doživela je veliki uspon pre dve godine, kada je nominovana za Oskara za ulogu u filmu Zimska kost (Winter’s Bone.) U tom filmu je glumila tinejdžerku koja se bori da zadrži na okupu svoju osiromašenu porodicu. Posle toga, Lorens je odigrala Ketnis Everdin u “Igrama gladi” a zahvaljujući toj ulozi postala je poznata publici širom sveta.

Tifani je duhovit i očaravajući lik. Medjutim, glasači koji dodeljuju Oskara moraće da odluče da li uloga u jednoj komediji zaslužuje jedno od najznačajnijih filmskih priznanja godine.
XS
SM
MD
LG