Linkovi

Pakistan: Apel za akciju


Lokalni stanovnici kraj mesta prekjučerašnjeg bombaškog napada u Kveti, 17. februar, 2013.
Lokalni stanovnici kraj mesta prekjučerašnjeg bombaškog napada u Kveti, 17. februar, 2013.

Guverner Baludžistana rekao da snage bezbednosti nisu u stanju da spreče napade poput tragedije u Kveti u kojoj je stradalo 80 ljudi

Guverner pakistanske pokrajine Baludžistan, Zulfikar Magsu, oštro je kritikovao nacionalne snage bezbednosti zbog jučerašnje eksplozije u kojoj je poginulo najmanje 80 ljudi i ranjeno više od stotinu.

Magsi je danas rekao da snage bezbednosti, bez obzira što imaju odrešene ruke za obračun sa ekstremističkim organizacijama, nisu u stanju da spreče napade poput jučerašnjeg na zakrčenoj pijaci. Istovremeno, na ulicama Kvete i Karačija na jugu zemlje, kao i u prestonici Islamabadu, održani su protesti na kojima je traženo da vlada preduzme akciju.

Meta eksplozije u pokrajinskom glavnom gradi Kveti su bili pripadnici hazarske manjine, odnosno šiitski muslimani koji su pre jednog veka prešli u Baludžistan iz Avganistana. Odgovornost za eksploziju, kao i za sličan napad prošlog meseca u kojem je poginulo više od 90 ljudi, preuzela je sunitska ekstremistička organizacija Laškar-i-džangvi.

Prošle godine u sektaškom nasilju u Pakistanu, poginulo je više od 400 ljudi.
XS
SM
MD
LG