Linkovi

SAD i EU počinju pregovore o trgovini


Grafički prikaz američke trgovinske razmene sa Evropskom unijom
Grafički prikaz američke trgovinske razmene sa Evropskom unijom

Kada se pregovori dve strane okončaju, u Briselu se nadaju još u vreme irskog predsedavanja, biće to najkrupniji trgovinski ugovor ikada potpisan

EU i Amerika će započeti pregovore o trgovinskoj uniji, vijest je koja je danas najavljena sa najvišeg mjesta u Brislu, i odmah dobila punu podršku svih relevantnih evropskih adresa. Amerika i Evropa su najveći trgovinski partneri i ovaj korak je očekivan , tim prije ukoliko obje strane žele, a žele ostati na vrhu trgovinske i ekonomske elite.

Kada se pregovori dvije strane okončaju, nadaju se u Briselu, još u vrijeme irskog predsjedavanja EU, biće to najkrupniji trgovonski ugovor ikada potpisan. Ne samo da će pokriti klasična polja sporazuma, poput uklanjanja tarifa, već će otvoriti dva tržišta za investicije, usluge i javne nabavke. Evropljani i Amerikanci će, pored toga, raditi i na uskladjivanju proizvodnih standarda, koji trenutno predstavljaju najveću smetnju transaltantskoj trgovini.

"Sa zadovoljstvom danas najavljujem da su su EU i SAD odlučili da započnu proceduru koja će voditi pregorima sa ciljem da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini. Time slijedimo političku odluku koju smo, zajedno sa predsjednikom Obamom, donijeli na samitu u Vašingtonu. Pozdravljam s tim u vezi i opredjeljenje američkog predsjednika da sa nama dijeli ovaj cilj i radujem se zajedničkom poslu na njegovom dostizanju", kazao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Današnji konačni izvještaj nam donosi početnu ciglu u zidu. Medjutim, to neće biti lako. Idealno bi bilo da se cijeli posao okonča u naredne dvije godine. Medjutim, jop važnije od brzine je da postignemo naš ambiciozan cilj. Treba reći da će ovakva transatlanska alijanse biti nešto sasvim novo, prilika za nas da uskladimo ekonomske odnose za decenije pred nama i da postavljamo globalna pravila", poručio je evropski komesar za trgovinu Karel de Guht.

Vjeruje se da je postizanje političkog sporazuma potakla činjenica da se Kina agresivno nameche na globalnoj sceni i da Brisel i Vašington, žele li ostati na vrhu, moraju udružiti snage i ekonomije.

"Budući sporazum dvije svjetski najvažnije sile će promijeniti pravila igre- zajedno, stvorićemo najveći prostor slobodne trgovine na svijetu. Pregovori će uspostaviti standarde, ne samo za buduću trgovinu i investicije, vech i za pravila globalne trgovine", naglasio je Barozo.

Sve ključne evropske adrese su danas pozdravile najavu početka rada na sporazumu EU i Amerike, prepoznajući u tome logičan nastavak tijesne saradnje i partnerstva dvije strane, ne samo na ekonomskom polju.
XS
SM
MD
LG