Linkovi

SAD: Pripreme za "istorijsku" mećavu


Satelitski prikaz olujnog sistema iznad istočnog dela SAD
Satelitski prikaz olujnog sistema iznad istočnog dela SAD

Građani u severoistočnom delu se upozoravaju da ostanu kod kuće, dok se tom području približava oluja praćena obilnim snežnim padavinama i snažnim vetrovima

Vlasti u severoistočnom delu Sjedinjenih Država upozoravaju stanovnike da ostanu kod svojih kuća i da ne izlaze na puteve, dok se velika zimska oluja, potencijalno istorijskih razmera, približava tom regionu. Očekuje se da će oluja uzrokovati snažnu mećavu u većem delu regiona, kasnije danas.

Mnogi od miliona ljudi koji se nalaze na putanji oluje proveli su četvrtak kupujući zalihe i pripremajući se za najgore. Na pojedinim područjima već su zavladale nestašice goriva.

“Drago mi je da je za vikend. Samo osigurajte da imate dovoljno hrane i možda sveće, baterijske lampe i ostalo. Za nekoliko stvari se spremamo, mislim da će sve biti OK ali ipak treba imati plan”, kažu neki od građana.

Hiljade škola već je zatvoreno, željeznički saobraćaj je prekinut, dok su avio-kompanije otkazale više od 3000 letova.

“Predlažemo ljudima koji imaju karte za petak uveče i subotu da pozovu svoje kompanije i provere da li da dolaze na aerodrom”, poručuju zvaničnici na aerodromima.

Meteorolozi kažu da bi efekti ove oluje mogli da prevaziđu snežnu mećavu koja je 1978., godine danima paralisala oblast Nove Engleske. Nacionalni meteorološki centar izdao je upozorenje na oluju od petka ujutro do subote uveče za područje država od Mejna do Njujorka, uključujući velike gradove Boston I Njujork.

Gradonačelnik Bostona Tomas Menino proglasio je vanredno stanje, kao i guverneri Rod Ajlenda i Konektikata. Očekuje se da će visina snega biti metar, temperature ispod nule, a jačina vetra do 105 kilometara na sat.
XS
SM
MD
LG