Linkovi

Predstavljen novi smartfon tipa Blekberi


Direktor kompanije Riserč in moušn, Tornsten Hajns, predstavlja nove modele pametnih telefona tipa Blekberi
Direktor kompanije Riserč in moušn, Tornsten Hajns, predstavlja nove modele pametnih telefona tipa Blekberi

Kanadski proizvođač Blekberija se nada da će povratiti deo tržišta pametnih telefona kojim je nekada dominirao

Kanadski proizvođač pametnih telefona Riserč in moušn (Research In Motion) nedavno je predstavio dva nova modela svog nekada najpopularnijeg telefona Blekberi, u pokušaju da povrati tržište kojim je nekada dominirao. Proteklih nekoliko godina bilo je bolno za tu kompaniju pošto su se potrišači okrenuli nekim novijim i popularnijom uređajima.

Predstavljanje novih telefona moglo bi da bude poslednja šansa za kompaniju koja je sada promenila i ime da se održi na surovom tržištu pametnih telefona.

Dva sasvim nova telefona možda će označiti novi početak za kompaniju čiji segment svetskog tržišta se smanjio sa 20 odsto pre tri godine na samo 3 odsto. Za direktora kompanije Blekberi, Tornstena Hajnsa, to je bila šansa za obnovu.

“Nesumnjivo, bili smo na putu transformacije, ne samo u smislu biznisa i naziva firme već i u smislu mobilnih komunikacija i istinskih mobilnih kompjutera”, rekao je Hajns predstavljajući nove telefone.

Kompanija obećava isti visok nivo bezbednosti mreže po kojoj je Blekberi poznat, ali i brzi novi pretraživač, bolji operativni sistem i katalog sa više od 70 hiljada aplikacija. Z10 liči na druge popularne tačskrin telefone, ali Q10 je zadržao klasičnu tastaturu po kojoj je Blekberi bio poznat.

Pored tehničkih i kozmetičkih inovacija Hajns je najavio da kompanija menja i ime.

“Naše mušterije koriste Blekberi, naši zaposleni rade za Blekberi, naši deoničari su vlasnici Blekberija, pa ćemo od danas biti u svetu poznati kao kompanija Blekberi”, rekao je Hajns.

Deoničari će pažljivo pratiti da li će tržište prihvatiti nove telefone. U protekle četiri godine vrednost deonica kompanije pala je za čak 90 odsto, ali se tokom protekla četiri meseca udvostručila u iščekivanju novih modela.

Analitičari kažu da će od njihove popularnosti zavisiti da li će kompanija - kojoj mnogi pripisuju početak revolucije na polju smartfona, opstati – ili propasti.
XS
SM
MD
LG