Linkovi

Nikolić u Turskoj: "Takvi smo, veoma slični"


Turski predsednik Abdula Gul sa srpskim predsednikom, Tomislavom Nikolićem u Ankari u Turskoj
Turski predsednik Abdula Gul sa srpskim predsednikom, Tomislavom Nikolićem u Ankari u Turskoj

Srpski predsednik istakao u Turskoj da dve zemlje moraju da sarađuju s obzirom da imaju isti cilj - ulazak u EU.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je danas u dvodnevnu službenu posetu Turskoj. Tokom razgovora sa turskim kolegom Abdulahom Gulom u Ankari predsednik Nikolić je podsetio na zajednički cilj obe zemlje, ulazak u Evropsku uniju.

Nikolić je rekao da je njegova vlada odlučna u sprovođenju brojnih reformi među kojima je i poboljšanje odnosa sa Turskom.

"Kad sabiramo vekove provodili smo ih sukobljavajući se, ratujući jedni protiv drugih , a takvi smo, veoma slični ratovali smo do poslednjeg.... Sada je vreme da sarađujemo bez ostatka, do poslednjeg atoma."

Predsednik Srbije je poručio da je Srbija otvorena za investicije Turske i za dolazak velikih kompanija te zemlje u Srbiju.

“Srbija je otvorena za investicije iz Turske, za velike kompanije, za izgradnju infrastrukture za davanje koncesija na proizvodnju energije.”

Odajući priznanje Turskoj kao važnom faktoru stabilnosti na Balkanu Nikolić je ukazao na važnost ove posete.

"Turska može da bude faktor stabilnosti na Balkanu i mi ćemo sarađivati u svakoj akciji koja bude težila tom cilju. Zato je ova poseta za mene bila veoma značajna, a od predsednika Turske očekujemo da nam posetu uzvrati.”

Predsednik Srbije će se sutra sastati sa vaseljenskim partijarhom i turskim privrednicima.
XS
SM
MD
LG