Linkovi

Farmeri za imigracionu reformu


Farma u Ilinoisu
Farma u Ilinoisu

Mnogi farmeri očekuju da će imigraciona reforma prilagoditi program za poljoprivredne radnike, navodeći da je trenutni sistem nefunkcionalan

Samo nekoliko dana posle početka drugog mandata, predsednik, Barak Obama, založio se za reformu imigracionog sistema u Sjedinjenim Državama. Grupa senatora iz obe političke stranke je već iznela svoj plan za tu reformu. Mnogi farmeri se nadaju da će budući zakon sačuvati i prilagoditi program za sezonske poljoprivredne radnike kako bi se radnicima iz Južne i Centralne Amerike omogućilo da legalno udju u Sjedinjene Države. Poljoprivrdnici navode da je tekući sistem nefunkcionalan.

Ove godine rano se brala letina na farmama duvana. Zapravo ranije nego što je stigla ekipa sezonskih radnika koje je uzgajivač Bili Karter unajmio.

„Gledate sazrelu letinu, a radnici nisu tu da je sakupe.“

Bilo je dosta užurbano u nastojanju da se sve postigne. Karter kaže da je izgubio i duvan i zaradu. On je unajmio svoje radnike legalno putem vladinog programa za vize H-2A namenjenog sezonskim poljoprivrednim radnicima. Morao je da odredi datum početka njihovog rada mesecima unapred. Medjutim, vremenske prilike nisu uvek pratile taj raspored. Rizik da usevi propadnu jedan je od razloga zbog kojih najveći deo poljoprivrednika ne koristi taj program. Medjutim, nije jedini, kaže Li Viker koji radi za Udruženje uzgajivača Severne Karoline.

„Definitvno je fer reći da je H-2A sistem komplikovan.“

Viker dodaje da su pravila vezana za ovaj program veoma teška. Udruženje pomaže oko birokratske procedure po ceni od oko 1.000 dolara po radniku. Viker dodaje kako upozorava farmere da je sistem složen i skup.

„Ako imate način da obavite žetvu bez programa H-2A to treba da činite što je duže moguće.

Većina farmera sluša njegov savet. Prema vladinim podacima radnici koji dolaze sa vizom H-2A čine svega 10 odsto radne snage na poljoprivrednim imanjima. Farmeri navode da žele da angažuju legalne radnike, ali Amerikanci očigledno ne žele taj posao. 2007. Biro za poljoprivredu Severne Karoline pokušao je da regrutuje lokalne radnike putem radio reklama i ponudom da se besplatno jave telefonom, kaže Leri Vuten, predsednik te grupe poljoprivrednika.

„Svako ko hoće da radi u poljoprivredi treba da nas pozove na besplatan telefonski broj. Pokušaćemo da vam nadjemo posao na nekoj farmi. Dobili smo svega tri poziva.“

Medjutim, razlog tome je što su nadnice za te poslove jako niske, ukazuje Erik Ruark u Federaciji za reformu imigracionog sistema u Americi. On dodaje da su prava Amerikanaca i imigranata bolje zaštićena kad poljoprivrednici koriste program H-2A.

„Ako možete da zaobidjete program H-2A i angažujete nekoga... ne morate dobro da ih platite, ne morate da im pružite mnoge stvari, to je prosta logika. I oni vide tu prostu logiku. A ona je neprihvatljiva. Ne samo da je ilegalna, već nije etička.“

Bili Karter ističe da angažuje radnike koji imaju vizu H-2A jer uprkos manjkavosti te vize, dobije pouzdanu i legalnu ekipu dobrih radnika. On to može sebi da priušti za svoj visoko cenjeni duvan. Medjutim, Karter dodaje da to ne funkcioniše za mnoge druge poljoprivrednike i dodaje da Kongres to mora da reši:

„To je vrsta političkog fudbala i postoje legitimna strahovanja na obe strane čijem se rešavanju, u ovom momentu i u skorijoj budućnosti neće pristupiti.“

Karter je stoga i dalje skeptičan da će nova politička sezona doneti značajniju imigracionu reformu.
XS
SM
MD
LG