Linkovi

Vijetnamsko iskustvo Kerija i Hejgela


Senatori Čak Hejgel i Džon Keri na ceremoniji 7. marta 1997 u Vašingtonu, kojom je obeležena 15-godišnjica otvaranja spomenika vijetnamskim ratnim veteranima.
Senatori Čak Hejgel i Džon Keri na ceremoniji 7. marta 1997 u Vašingtonu, kojom je obeležena 15-godišnjica otvaranja spomenika vijetnamskim ratnim veteranima.

Prvi put u istoriji Sjedinjenih Država, dva vijetnamska veterana će možda doći na čelo ključnih vladinih sekretarijata.

Prvi put u istoriji Sjedinjenih Država, dva vijetnamska veterana će možda doći na čelo ključnih vladinih sekretarijata. Kongres je već potvrdio nominaciju senatora Džona Kerija na položaj državnog sekretara, a danas počinju pretresi za nominaciju bivšeg senatora Čaka Hejgela, kandidata predsednika Obame za položaj sekretara za odbranu.

Lari Var stoji i razmišlja o drugarima koje je ostavio za sobom.

Svega nekoliko imena među hiljadama palih na Spomeniku Vijetnamskog rata. Var je proveo godinu u Vijetnamu kao vazduhoplovni narednik, a potom kao ratni zarobljenik. Iste godine, Čak Hejgel, nominovan za sekretara za odbranu, predvodio je pešadijski vod. Senator Džon Keri, potvrđen kao državni skretar, služio je kao poručnik bojnog broda, da bi kasnije postao otvoreni protivnik rata.

Neki od veterana sada smatraju da je Vijetnamski rat bio nepotreban. Var kaže da bi vijetnamsko iskustvo moglo da utiče na Kerija i Hejgela.

Bila je to najveća životna lekcija koja može da se dobije... da li radite stvari dobro, ili kako svari mogu da se okrenu ako ih ne radite dobro.“

Dejvid Krepš je sa porodicom došao da poseti spomenik, uoči sahrane oca na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Njegov otac je služio godinu dana u Vijetnamu. Dejvid, takođe veteran, govorio je o Keriju i Hejgelu.

Obojica će verovatno biti pažljiviji u pogledu ulaska zemlje u neki rat, na osnovu svog iskustva. Mislim da će biti konzervativniji, u odnosu na jastrebove, ali u dobrom smislu.“

Kerijevi i Hejgelovi vojni pogledi navodno odslikavaju stavove predsednika Obame. Neki analitičari kažu da to ne ostavlja mnogo prostora za konstruktivnu debatu.

Džems Karafano, penzionisani armijski oficir, sada radi u Fondaciji „Heritidž“.

Brinem zbog ljudi koji vide kako svet sasvim slično maršira prema budućnosti, samo zato što nisu u stanju da vide stvari koje se ne uklapaju u njihov pogled na svet.“

Entoni Kordsmen je radio za bivše sekretare za odbranu. On kaže da su Kerijeve i Hejgelove poglede oblikovali skoriji konflikti u Iraku, Avganistanu i na Balkanu.

„Tu neće biti neke posebne filozifije, nego vrlo hladne, tvrde, vojne analize relativnog rizika. To je nešto što je predsednik u stanju da uradi, a svakako su u stanju i oba senatora.“

Senator Keri je bez problema potvrđen na položaj državnog sekretara. Očekuje se međutim da će Hejgelov put do potvrde nominacije biti nešto teži.
XS
SM
MD
LG