Linkovi

Asad bez podrške Moskve


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Rusija nije nikada podržavala vladu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, izjavio je danas u Moskvi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov, koji je rekao da Moskva ne pruža jednostranu podršku nijednoj od strana u sirijskom konfliktu, kritikovao je, kako se izrazio, druge zemlje koje pogrešno tumače politiku Rusije.

Nismo nikada bili očarani Asadovim režimom, niti smo taj režim ikada podržavali. Sve naše akcije usmerene ka ispunjavanju Ženevskog sporazuma o formiranju prelazne vlasti, samo potvrđuju da želimo da se situacija stabilizuje i da se stvore uslovi u kojima će Sirijci moći sami da odlučuju o svojoj sudbini – sudbini svog naroda, države i vođstva,” rekao je Lavrov.

Lavrov je održao konferenciju za novinare u Moskvi, posle sastanka sa belgijskim ministrom inostranih poslova Didijeom Rejndersom. Prethodnog dana, ruski premijer Dmitrij Medvedev je rekao da je Asad načinio potencijalno “fatalnu” grešku odlažući demokratske reforme koje je tražila sirijska opozicija.

Lavrov je takođe rekao da je Asad morao mnogo brže da se obrati opoziciji i da veruje da su predsednikovi izgledi da se održi na vlasti iz dana u dan sve manji. Rusija je, inače, dugogdišnji vojni snabdevač oružjem vladajuće porodice Asad i stavila je veto na Rezoluciju Saveta bezbenosti UN-a, kojom se osuđuje Asadov pokušaj gušenja početnog nenasilnog prodemokratskog ustanka u zemlji.

Ujedinjene nacije će u sredu u Kuvajtu održati konferenciju za prikupljanje pomoći za sirijsku humanitarnu krizu. Prema procenama Svetske organizacije, više od 60 hiljada ljudi je poginulo od početka prodemokratskih protesta u Siriji marta 2011, koji su se potom pretvorili u građanski rat.
XS
SM
MD
LG