Linkovi

Podizanje svesti o mentalnom zdravlju


Psihijatrijska ustanova u Virdžiniji
Psihijatrijska ustanova u Virdžiniji

Zakonodavac Rob Krupika je predstavio dokument u kojem se traži 2,5 miliona dolara za finansiranje treninga o mentalnom zdravlju za nastavnike u školama u Virdžiniji

Posle masovnog ubistva u Njutaunu u Konektikatu, predesnik Barak Obama objavio je predloge za zaustavljanje oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama. Masovna pucnjava ostavila je duboke tragove u Virdžiniji gde je najsmrtonosnije masovno ubistvo u jednoj obrazovnoj ustanovi u istoriji Amerike, na Univerzitetu Virdžinija Tek, razorilo porodice u aprilu 2007. godine i navelo ljude da potraže načine za pomoć mentalno obolelim osobama.

Kada je Džo Samaha čuo vesti o masovnoj pucnjavi na Univerzitetu Virdžinija Tek, počeo je da brine. Njegova kćerka Rima bila je student na tom fakultetu.

"Pratio sam brojeve koji su bili sve veći i tada sam pomislio da se nešto događa i da je nabolje da pozovem Rimu.”

Ona nikada nije odgovorila na njegov poziv. Rimu i još 31 osobu usmrtio je Sung Hui Čo. I sam student Virdžinija Teka okončao je ubijanje tako što je sebi oduzeo život. Profesorka Lusinda Roj predavala je Čou 2005. godine.

“Govorio je najtišim šapatom koji sam čula. Na primer, ako bih mu postavila pitanje ‘Kako si danas?’ on bi odgovorio ‘Dobro sam’, šapatom. Ali, trebalo mu je dvadesetak sekundi da kaže da je dobro.”

Roj nije međutim znala da Čo ima mentalno oboljenje nazvano “selektivna mutavost”, koja ga je sprečavala da govori u određenim situacijama. Neki od njegovih vršnjaka u školi su ga maltretirali. Roj je rekla da se trudila, bezuspešno, da pomogne Čou.

Naši savetnici, čak i danas, treba da razgovaraju sa 1750 studenata po jednom savetniku. Ta brojka je neverovatna.”

Zakonodavac iz Virdžinije Rob Krupika želeo je da obezbedi da se masakri više nikada ne dogode.

“Mislim da bi, umesto da naoružamo naše nastavnike, trebalo da im pružimo sposobnost da prepoznaju mentalno oboljenje u njihovoj školskoj zajednici.”

On je predstavio dokument u kojem se traži 2,5 miliona dolara za finansiranje treninga o mentalnom zdravlju za nastavnike u školama u Virdžiniji i počeo da traži programe sa dokazanim rezultatima.

“I ‘Prva pomoć za mentalno zdravlje’ postala je prva na toj listi, veoma brzo.”

Program “Prva pomoć za mentalno zdravlje”, u toku 12 sati predstavlja upozoravajuće znake i faktore rizika za najčešće mentalne bolesti. Lesli Roberts je instruktorka. Ona kaže da njeni časovi služe i za uklanjanje stigme mentalnih oboljenja.

“Pokušavamo da se otrgnemo ocena kao što su - ‘to je pitanje volje, moralnosti, moći rasuđivanja, da se ne trudite dovoljno”. Naprotiv, radi se o tome da mozak ima svoju hemiju i da na fizičko-biohemijskom nivou ne funkcioniše na način koji pomaže određenoj osobi da ima život koji bi želela.”

Ovde studenti uče koliko je teško za osobu koja čuje glasove, da o tome sa nekim razgovara. Socijalna radnica Tiandža Grant kaže da nastavnici treba da prijave slučajeve kada je neko u krizi.

“Svi će moći da imaju dobrobit od toga zato što u krajnjoj liniji to čini našu zajednicu bezbednijom.”

Za Džoa Samahu, državno finansiranje za taj trening predstavlja korak u pravom smeru.

“Ili ćete da platite sada ili ćete da platite kasnije. Na žalost, mi smo do sada plaćali životima naše dece.

On kaže da će nastaviti da se zalaže za podizanje svesti o mentalnom zdravlju, što će gubitak njegove kćerke učiniti smislenim i dati mu svrhu.
XS
SM
MD
LG