Linkovi

Žene i zvanično u borbenim operacijama


Žene u američkoj vojsci
Žene u američkoj vojsci

Pentagon je danas ukinuo pravilo, uvedeno pre gotovo dve decenije, prema kojem ženama nije bilo dozvoljeno da direktno učestvuju u borbama

Pentagon je danas i zvanično ukinuo zabranu ženama da učestvuju u borbenim operacijama. Zahvaljujući novoj mjeri, koju je najavio odlazeći sekretar za odbranu Lion Paneta, ženama bi, u svim američkim vojnim službama, moglo da bude dostupno 230 hiljada borbenih pozicija.

Rat će uskoro izgledati drugačije. Pentagon je danas ukinuo pravilo, uvedeno prije gotovo dvije decenije, prema kojem ženama nije bilo dozvoljeno da direkno učestvuju u borbama.

"Žene koje služe u vojsci suočavale se sa realnošću borbe, dokazavši svoju spremnost da se bore i da umru braneći sunarodnike. Danas ukidamo pravilo o isključenja žena iz kopnenih borbenih operacija i napredujemo u realizaciji plana za eleminisanje svih nepotrebnih barijera, zasnovanih na polu. Čvsrto vjerujem da je naša vojska efikasnija kada je uspjeh zasnovan samo na sposobnosti, kvalifikacijama i rezultatima”, saopštio je na konferenciji za novinare sekretar za odbranu Lion Paneta.

U vojnoj službi već ima oko 15 odsto žena, dok ih je više od 150 poginulo u Avganistanu i Iraku.

"1990, 91 smo stvarno shvatili da prva linija fronta više ne postoji. Ukoliko ste bili u takvoj situaciji, borbe su bile svugdje i žene su učestvovale u njima. Ukoliko su određene jedinice trebalo da budu raspoređene, žene u njima su takođe morale da idu. U suprotnom, misija nije mogla da bude izvršena", kaže penzionisani general Vilma Vot.

Članica Predstavničkog doma Temi Dakvort, inače pilot, izgubila je obje noge tokom službe u Iraku.

“Žene su iskusile borbe u Iraku i Avganistanu. Uručivana su im ordenja koja možete da dobijete samo ako ste direktno učestvovali u borbenim operacijama”.

Prema novoj politici, žene će moći zvanično da budu dio pješadijskih jedinica i specijalnih snaga, ukoliko zadovoljavaju fizičke predispozicije.

"To će im omogućiti da konkurišu za položaje za koje to nisu u mogućnosti sada da urade. Nekoliko njih je već zbog toga podnijelo tužbe. Nisu mogle da napreduju, zato što nisu mogle da zauzimaju neki od tih položaja. Postoje određene vrste poslova koje morate da obavljate kako bi ste se kvalifikovali za druge položaje”, naglašava Vot.

Prema anketi TV mreže EJ-Bi-Si, tri četvrtine Amerikanaca podržava učešće žena u borbenim operacijama. Pojedini su međutim protiv najnovije odluke Pentagona, poput penzionisanog generala Džerija Bojkina.

“Komandanti i lideri na svim nivoima će biti pod pritiskom da pokušaju da pronađu način da odvoje polove za tu vrstu stvari. Taj teret im nije potreban kad pokušavaju da uspiju u svojoj misiji i brinu se o bezbjednosti svojih ljudi”.

Razni rodovi vojske imaće mogućnost da zatraže izdvajanje određenih pozicija za koje smatraju da treba da ostanu zatvorene za žene. Njihov zahtjev će međutim morati lično da odobri sekretar za odbranu.
XS
SM
MD
LG