Linkovi

Filipini tužili Kinu


Brodovi u Južnom Kineskom moru
Brodovi u Južnom Kineskom moru

Sekretar za inostrane poslove: "Manila podnela tužbu Medjunarodnom tribunalu jer je „iscrpla gotovo sve političke i diplomatske mogućnosti"

Filipini su tužili Kinu sudu Ujedinjenih nacija u nadi da će rešiti dugoročni spor oko teritorije u Južnom kineskom moru.

Sekretar za inostrane poslove Albert del Rosario kaže da je Manila podnela tužbu Medjunarodnom tribunalu jer je „iscrpla gotovo sve političke i diplomatske mogućnosti za postizanje pregovornog rešenja“.

Filipini tvrde da teritorijalne vode obuhvaćene odredbama konvencije UN-a, koje su potpisale obe zemlje, omogućavaju zemljama da proglase ekskluzivnu ekonomsku zonu koja se prostire 370 kilometara od njihovih obala.

Kina svojata gotovo svih 3,5 miliona kvadratnih kilometara Južnog kineskog mora, zbog čega se spori ne samo sa Filipinima već i sa Vijetnamom, Malezijom, Bruneijem i Tajvanom.

Nije bilo nepsorednog odgovora Kine, koja je saopštila da bi ti sporovi trebalo da budu rešeni putem direktnih pregovora.

Pomenuti sporovi su se tokom proteklih meseci produbili jer pomenute zemlje intenziviraju traganje za podvodnim nalazištima nafte i gasa.
XS
SM
MD
LG