Linkovi

Nikolić u prvoj poseti Crnoj Gori


Predsednici Srbije i Crne Gore, Tomislav Nikolić i Filip Vujanović na aerodromu u Golubovcima (AP Photo/Risto Bozovic)
Predsednici Srbije i Crne Gore, Tomislav Nikolić i Filip Vujanović na aerodromu u Golubovcima (AP Photo/Risto Bozovic)

Poseban interes Srbije je da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, čiji teritorijalni integritet, celovitost i članstvo u UN priznaje, poručio je predsednik Srbije na Cetinju

Srbija ima interes da na Balkanu ostvari dobru saradnju sa svim državama a njen je poseban interes da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, državom čiji teritorijalni integritet, cjelovitost i članstvo u UN priznaje, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem danas na Cetinju.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da je postojao neki nepotreban, „ničim opravdan“ zastoj u odnosima između dvije države. On smatra da na sto treba staviti svako otvoreno pitanje između Srbije i Crne Gore ako ih ima:

"Mi Srbi kad volimo neki narod tražimo sličnost sa njim a kad govorimo o Crnoj Gori kažemo da smo skoro isti. Kako da sa takvim narodom onda ne sarađujemo. Uvjeravam predsjednika Crne Gore da ona za nas predstavlja svoju državu na svome, članicu UN i ne svojatam je kad kažem da bi željeli da sarađujemo i da se zajedno razvijamo", rekao je Nikolić koji danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od stupanja na funkciju.

Predsjednik Srbija je kazao da je Srbija proglasila vojnu neutralnost, ali ne zamjera Crnoj Gori što teži integracijama u NATO. To Srbiju ne ugrožava, a mi se ne mješamo u ono što nas ne ugrožava, rekao je predsjednik Srbije. On je naglasio da je loše što je srpski narod u Crnoj Gori u opoziciji i obećao da će o tome razgovorati sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori“.

Upitan zbog čega su odnosi dvije države bili lošiji do njegovog izbora, predsjednik Nikolić je kazao da su crnogorska nezavisnost i priznanje nezavisnosti Kosova uticali na ponašanje rukovodstva Srbije. Predsjednik Cre Gore Filip Vujanović kazao je da se iz kabineta predthodnog srpskog predsjednika djelovalo na način koji je bio neprimjeren odnosima zvanične Podgorice i Beograda.

"Imali smo primjedbi na ono što je nerazumijevanje nečega što je bilo specifično vođenje crnogorske politike sa aspekta evropskih integracija. Znamo koliko je za Srbiju bilo teško priznanje Kosova ali smo smatrali da će se taj doživljaj u Beogradu postati realnost", rekao je Vujanović.

Vujanović je istakao dvije države treba da grade odnose koji će biti primjer ne samo na Balkanu, nego i globalno. On je kazao da je sa Nikolićem razgovarao u „ambiciji da iskoristi sve resurse da unaprijedi odnose dvije države“.

"Odnosi su na visokom nivou i imamo ambicije da podjelimo iskustva vezana za evropske integracije jer je to interes regiona u cjelini. Mi smo veoma zainteresovani da Srbija počne pregovore jer je to u interesu same Srbije, regiona ali i EU i u tom kontekstu smo spremni da podjelimo naša već stečena iskustva", poručio je crnogorski predsjednik.

Vujanović je kazao da je na sastanku bili riječi i o statusu crnogorske i srpske nacionalne zajednice u dvije države.

"Spremni smo da sve učinimo da srpska nacioanlna zajednica ostvari punoću svog zastupanja u Crnoj Gori, a dobili smo uvjeravanja do će to ostvariti i naša zajednica u Srbiji", dodao je Vujanović.
XS
SM
MD
LG