Linkovi

Poboljšanje ekonomske situacije u SAD


Sajam zapošljavanja u Njujorku
Sajam zapošljavanja u Njujorku

Broj nezaposlenih radnika, koji se prvi put prijavljuju za pomoć, pao na najniži nivo u proteklih pet godina. Istovremeno, počela izgradnja najvećeg broja kuća od sredine 2008.

Ekonomska situacija u Sjedinjenim Državama se, sudeći prema dva nova izveštaja, poboljšava.

Vlada je danas saopštila da je broj nezaposlenih radnika, koji se prvi put prijavljuju za pomoć, pao na najniži nivo u proteklih pet godina. Istovremeno, počela je izgradnja najvećeg broja kuća od sredine 2008.

Džejms Glasmen, ekonomista u jednoj od najvećih američkih banaka Džej Pi Morgan Čejsu, rekao je Glasu Amerike da je ubrzanje ekonomskog oporavka dobra vest.

Sekretarijat za rad saopštio je da je 335 hiljada nezaposlenih radnika zatražilo vladinu pomoć, što je za 37 hiljada manje od prethodne nedelje. Iako je naglom padu možda je doprinelo sezonsko zapošljavanje, situacija na američkom tržištu rada se postepeno poboljšava.

Analitičari poručuju da je manji broj novih zahteva možda nagoveštaj da poslodavci otpuštaju manje radnika, što međutim ne mora da znači da istovremeno zapošljavaju novu radnu snagu.

Sekretarijat za ekonomiju u međuvremenu je objavio da su građevinari u decembru započeli izgradnju novih kuća po godišnjoj stopi od 954 hiljade stambenih jednica, što je rast od više od 12 odsto u odnosu na novembar. Na tržištu nekretnina, koje je nateže pogođeno tokom recesije, tokom cijele prošle godine je počela izgradnja 780 hiljada kuća.
XS
SM
MD
LG