Linkovi

Dančenko: Rusija gubi uticaj u Siriji


Politički analitičar Igor Dančenko
Politički analitičar Igor Dančenko

Moskva će ipak nastojati da unapredi odnose sa zemljama Bliskog istoka, bez obzira na njihovu upravu, islamističku ili sekularnu, smatra politički analitičar Igor Dančenko

Kako se Rusija postavlja u odnosu na promene na Bliskom Istoku, posebno na situaciju u Siriji? Glas Amerike razgopvorao je o tome sa političkim analitičarem Igorom Dančenkom.

Dančenko: “Rusija se nalazi u složenoj situciji. S jedne strane, ona želi da zadrži svoj politički i ekonomski uticaj i aranžmane, posebno u pogledu prodaje oružja, kao i da zadrži poslovne odnose svojih naftnih i gasnih kompanija i njihovu infrastrukturu. S druge strane, Rusija ne saradjuje sa medjunarodnom zajednicom, odnosno SAD i EU, generalno na diplomatskom planu, a posebno u vezi sa Sirijom. Rusija je već izgubila većinu svojih ugovora u Libiji, Egiptu i u preostalim zemljama severne Afrike, a sada i u Siriji. Uprkos takvom razvoju situacije, Moskva će nastojati da unapredi odnose sa zemljama Bliskog istoka, bez obzira na njihovu upravu, islamističku ili sekularnu, da bi povratila nešto od svog uticaja i ekonomske saradnje sa tim regionom.”

Glas Amerike: Kakva je uloga Rusije u Siriji i šta ona nastoji da postigne u toj zemlji?

Dančenko: “Izgleda da Rusija sada, nakon skoro dvogodišnjeg gradjanskog rada u Siriji, gubi svoj uticaj u toj zemlji, pošto Asad nije toliko kooperativan koliko se očekivalo u Moskvi. Rusija naglašava da ne brani Asadov režim, već nastoji da spreči uspostavljanje novog presedana, poput onog u Libiji, gde je nakon svrgavanja Gadafija, došlo do daleko većeg uticaja islamista i Al Kaide. Rusija smatra da bi libijski scenario mogao da se ponovi i u Siriji, što želi da izbegne. Medjutim, do sada Moskva nije ponudila diplomatsko rešenje za taj problem i nalazi se u zastoju u odnosima sa sirijskim režimom kao i medjunarodnom zajednicom.”

Glas Amerike: Po vašoj proceni kako će se razvijati američko-ruski odnosi tokom drugog mandata predsednika Obame?

Dančenko: “Nakon unapredjenja bilateralnih odnosa dve zemlje tokom prvog mandata predsednika Obame, situacija se od nedavno pogoršala. Proteklih par nedelja predsednik Putin se žalio da SAD ne saradjuju u pogledu brojnih bilateralnih pitanja, uključujući raketnu odbranu kao i, za Rusiju, neprihvatljivu poziciju koju SAD imaju prema Siriji. Mada je Vašington odbacio Džekson-Vanikov amandman, kojim su bili ograničeni normalini trgovinski odnosi sa Rusijom, sada imate novi zakon Magnicki, kojim se stavljaju na metu korumpirani ruski biznismeni. Ovaj zakon je pre nekoliko nedelja potpisao predsednik Obama, nakon čega je Rusija oštro odgovorila zakonom o zabrani usvajanja ruske dece od strane američkih državljana. Očigledno je dakle da možemo da očekujemo nestabilan i neizvestan period u odnosima dve zemlje.”
XS
SM
MD
LG