Linkovi

Obama: Zaštita dece - prvi zadatak društva


Predsednik Barak Obama potpisuje izvršne uredbe u pogledu kontrole oružja
Predsednik Barak Obama potpisuje izvršne uredbe u pogledu kontrole oružja

Predsednik Barak Obama pokrenuo je najveću inicijativu sa suzbijanje oružanog nasilja u SAD u gotovo dve decenije.

Predsednik Barak Obama pokrenuo je najveću inicijativu sa suzbijanje oružanog nasilja u SAD u gotovo dve decenije. On je izneo niz predloga za rešavanje problema oružanog nasilja u SAD - i izdvajanje 500 miliona dolara u te svrhe, a očekuje se da će ti predlozi pokrenuti burnu političku bitku sa organizacijama za zaštitu prava na nošenje oružja i njihovim pristalicama.

Prošlomesečni masakr u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu bio je prekretnica za mnoge Amerikance koji smatraju da je kucnuo čas za promene. Predsednik Obama je danas pozvao zakonodavce da što pre usvoje nekoliko zakonskih predloga, ističući da je zaštita dece – prioritet američkog društva.

“Hajde da uradimo pravu stvar. Hajde da uradimo pravu stvar za njih i za zemlju koju toliko volimo.”

Pored članova porodica dece ubijene u pucnjavi u školi u Njutaunu u Kontektikatu 14. decembra, predsedniku se danas u Beloj kući pridružilo nekoliko dece školskog uzrasta koja su mu poslala pisma posle te tragedije. Medju njima je 8-ogodišnji Grent iz Merilenda koji je napisao: “Trebalo bi da postoji granica koliko pištolja neko može da ima.”

U masakru u Njutaunu ubijeno je dvadesetoro dece i šest nastavnica, a Obama je taj dan nazvao najgorim danom svog mandata. On je upozorio da će mere koje će zakonodavci preduzeti, ili njihov neuspeh da preduzmu mere, uticati na buduće generacije.

“To je naš prvi zadatak kao društva – da zaštitimo našu decu. O nama će se suditi na osnovu toga i ti dečiji glasovi trebalo bi da nas primoraju da nešto promenimo.”

Obamini predlozi uključuju zabranu poluautomatskog oružja, univerzalnu proveru biografije prilikom prodaje oružja, kao i jačanje zaštite mentalnog zdravlja. Predsednik je takodje potpisao 23 izvršne uredbe kako bi se policiji i stručnjacima za mentalno zdravlje pružilo više sredstava u borbi protiv oružanog nasilja.

U utorak je najveća američka lobistička organizacija za prava vlasnika oružja, Nacionalna asocijacija vlasnika oružja, pokrenula marketinšku kampanju napadajući predsednikov plan i pre nego što je objavljen. U oglasima se Obama naziva “elitističkim licemerom”, pošto dozvoljava naoružanim čuvarima da štite njegove ćerke u njihovoj školi, dok odbacuje predlog da se naoružani čuvari postave u svim školama. NRA kritikuje napore usmerene ka kontroli oružja, navodeći da su “takvi planovi kontrole oružja propali u prošlosti i da neće uticati na javnu bezbednost i kriminal.”

Bela kuća je oglas NRA nazvala "odbojnim i kukavičkim", a potpredsednik Džozef Bajden danas je takav način razmišljanja nazvao “zastarelim”.

“Nemam iluzije u pogledu toga sa čim se suočavamo, i znam koliko je težak zadatak pred nama, ali isto tako nikada nisam video savest naše nacije tako uzdrmanu kao posle dogadjaja u Sendi Huku. Svet se promenio i zahteva akciju.”

Nekoliko novih anketa pokazuje da mnogi Amerikanci podržavaju snažnije vladine restrikcije kada je reč o posedovanju oružja. Anketa istraživačkog centra Pju pokazuje da se 55 % Amerikanaca zalaže za zabranu poluautomatskog oružja dok 85 % podržava proveru podataka o ljudima koji žele da kupe oružje. Medjutim, predsednik Obama mora u to da uveri i Kongres, a Bela kuća je sapštila da je predsednik svestan izazova koji ga očekuju.

U prvim reakcijama na predsednikove predloge, republikanski senator sa Floride, Marko Rubio, izrazio je veliku zabrinutost zbog te inicijative, izdajući saopštenje u kojem se navodi da "ništa što je predednik predložio ne bi zaustavilo masakr u školi Sendi Huk". Rubio je takodje obećao da će se "protiviti predsednikovim naporima da podrije ustavno pravo Amerikanaca na nošenje oružja."
XS
SM
MD
LG