Linkovi

Planovi Izraela za izgradnju naselja


Izraelski premijer Netanjahu na nedeljnom sastanku kabineta u Jerusalimu, 13. januar, 2013.
Izraelski premijer Netanjahu na nedeljnom sastanku kabineta u Jerusalimu, 13. januar, 2013.

Izraelski premijer izjavio da će se nastaviti izraelska izgradnja naselja u okolini Jerusalima, na lokaciji koju svojataju Palestinci

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da će se nastaviti izgradnja naselja u okolini Jerusalima, na lokaciji koju svojataju Palestinci, sa koje su izraelski policajci oterali više od stotinu palestinskih demonstranata.

U intervjuu za izraelski radio, Netanjahu je rekao da će se „graditi“ u spornoj E-1 zoni između okupiranog dela istočnog Jerusalima i Maleh Adumima, glavnog jevrejskog naselja na Zapadnoj obali. Ipak, on je objasnio da će za izradu planova za hiljade stambenih jedinica biti potrebno vreme.

Pripadnici izraelske bezbednosne službe su jutros pre svanuća ušli u zonu i rasterali desetine Palestinaca koji su u petak podigli šatore u znak protesta zbog predloženog projekta. Netanjahu je na sastanku Kabineta rekao da je naredio da se demonstranti rasteraju da bi sprečio bilo kakvo osporavanje „teritorijalne povezanosti“ Jerusalima i Maleh Adumima.

Palestinci smatraju da će Istočni Jerusalim biti prestonica njihove buduće države koja bi, kako kažu, trebalo da obuhvati celu okupiranu Zapadnu obalu, uključujući i zonu E-1. Palestinski aktivisti kažu da su neki od demonstranata povređeni i da su izraelske vlasti nasilno raščistile spornu lokaciju. Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld je izjavio da u celoj akciji niko nije povređen i da su svi palestinski demonstranti oslobođeni.
XS
SM
MD
LG