Linkovi

Epidemija gripa u SAD


Vakcinisanje u Bostonu koji je proglasio vanredno stanje zbog epidemije gripa
Vakcinisanje u Bostonu koji je proglasio vanredno stanje zbog epidemije gripa

Boston, u Masačusetsu, već je proglasio vanredno stanje i nudi besplatne vakcine protiv gripa, dok stručnjaci pozivaju sve da se vakcinišu

Sjedinjene Države zahvatila je epidemija gripa, najgora u poslednjoj deceniji, koja je primorala gradove širom zemlje da preduzmu sve moguće mjere da spriječe širenje virusa. Već je zaražena 21 hiljada ljudi i taj broj raste iz časa u čas. U bolnicama se čeka i do 24 sata na ljekarsku njegu, dok stručnjaci pozivaju sve da se vakcinišu. Upozorava se i na moguću novu krizu, nestašice vakcina protiv gripa.

Epidemija gripa - sa smrtonosnim posljedicama - nastavlja da se širi Sjedinjenim Državama, sa novim problemima na vidiku. Grad Samervil, u Masačusestu, već je ostao bez vakcina protiv gripa, što bi moglo da se dogodi širom zemlje. 135 miliona doza, što je 95 odsto godišnjih zaliha, već je distribuirano.

Boston, koji je proglasio vanredno stanje, međutim i dalje nudi besplatne vakcine kako bi spriječio dalje širenje virusa. U tom gradu je od oktobra zabillježeno oko 700 slučajeva zaraze gripom, što je deset puta više nego tokom cijele sezone prošle godine.

“Ne mogu dovoljno puta da naglasim da svi treba da odu u zdravstvene centre i vakcinišu se protiv gripa”, poručio je gradonačelnik Bostona Tomas Monino.

Prvi simptomi gripa kod starijih pacijenata su visoka temperatura i do 41 stepen sa velikim glavoboljama i bolovima u mišićima. Zatim slijede upaljeno grlo, zapušen nos i suvi kašalj. Do sedmog dana, oboljela osoba više nije zarazna, ali umor i kašalj mogu da traju više nedjelja. Ove godine najteže su pogođena djeca. Širom zemlje do sada je od virusa gripa preminulo 18-oro. Ljekar Ričard Beser ističe da su simptomi kod najmlađih uvijek isti.

“Prvo treba da osigurate da ne dehidriraju. Moraju da unose dovoljno tečnosti. Ukoliko se dijete osjeća bolje, a zatim mu se stanje pogorša, to bi mogao da bude simptom bakterijske infekcije. Ako imaju problema sa disanjem, treba ih odmah odvesti kod ljekara”.

Zdravstveni zvaničnici navode da je sezona gripa ove godine počela mjesec ranije nego obično, te da virus-H3N2-često izaziva prilično teška oboljenja, naročito među starijima. Bolnice širom zemlje su zbog toga primorane da pronađu dodatne prostorije za liječenje oboljelih, dok se neke morale da odbiju da prime pacijente.

“Ovdje radim 12 godina i ovo je nagora sezona gripa koju sam vidio”, ističe ljekar iz bolnice u Čikagu, Dejvid Zik.

Građani se u međuvremenu pozivaju da ne izlaze iz kuće ako su bolesni, kao i da ne idu odmah kod ljekara, naročito ako imaju između 5 i 65 godina i obično su dobrog zdravlja.
XS
SM
MD
LG