Linkovi

Sirija: Iranci se vraćaju kući


Oslobodjeni iranski taoci
Oslobodjeni iranski taoci

Iranci su oslobodjeni u zamenu za 2130 zatvorenika, uglavnom Sirijaca, što je prva velika razmena zarobljenika tokom sirijskog gradjanskog rata

Grupa od 48 Iranaca koje su sirijski pobunjenici držali kao taoce će, prema očekivanjima, odleteti nazad u Iran, posle jučerašnjeg oslobađanja u okviru razmene zatvorenika sa vladom predsednika Bašara Al Asada.

Iranci su oslobodjeni u zamenu za 2130 zatvorenika, uglavnom Sirijaca, što je prva velika razmena zarobljenika tokom skoro dvogodišnjeg sirijskog gradjanskog rata.

Takodje danas, iranski ministar inostranih poslova, Ali Akbar Salehi, sastao se sa predsednikom Arapske lige Nabilom Elarabijem u Kairu, u cilju diskusija o sirijskoj krizi.
Salehi će, prema očekivanjima, održati dalje razgovore o toj situaciji sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem i izaslanikom Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdarom Brahimijem.

Iran je i dalje najsnažniji regionalni saveznik predsednik Asada dok su se mnoge sunitske arapske zemlje i susedna Turska okrenule protiv njega i aktivno se zalažu za njegov odlazak sa vlasti.

Brahimi bi trebalo da sutra otputuje u Ženevu radi razgovora sa funkcionerima Sjedinjenih Država i Rusije o pronalaženju političkog rešenja za tu krizu.

Od marta 2011. u gradjanskom ratu u Siriji stradalo je više od 60 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG