Linkovi

Zakasneli Ćosić: Dodik "humano" preseljava kosovske Srbe


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Poslednji istupi predsednika RS pokazuju da iza Dodikovih radikalnih ideja zapravo stoji početak njegovog političkog zalaska, čemu u prilog ide i činjenica da nije bilo reakcija ni u RS ni u Srbiji.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, izgleda, pretenduje da se uspostavi kao novi srpski otac nacije. Takoreći, Dobrica Ćosić. Doduše, u zakašnjenju. U poslednjem medijskom javljanju poduhvatio se ne samo razvezivanja bosanskog nego i kosovskog čvora. Njegove "mesijanske" ideje o tome kako izaći iz kosovskog problema, kako ocenjuju sagovornici Radija Slobodna Evropa, pale su na gluve uši kako u Beogradu tako i u Banjaluci.

Dodik će ustvrditi da srpska politika prema Kosovu treba da bude politika dve države za dva naroda koji treba i teritorijalno da se razgraniče. Sever Kosova integrisaće u Srbiju, a Srbe iz južnih enklava „humanitarno“ preseliti, i u Republiku Srpsku, ako treba, gde će im ponuditi ognjište, zemljište i posao.

Mladen Ivanić, predsednik opozicione Partije demokratskog progresa iz Republike Srpske i nekadašnji predsednik vlade srpskog entiteta, za Radio Slobodna Evropa kaže da se ovakav Dodikov nastup objašnjava time što on sebe narcisoidno projektuje ne samo kao vođu Srba u RS nego kao pansrpskog lidera.

„Objašnjenje takvog Dodikovog ponašanja leži u tome što je on uvjeren da je glavni lider svih Srba, da je on najsposobniji srpski političar. On vjeruje da je najomiljeniji političar među Srbima, ne samo u RS, nego i izvan nje; da je njegova obaveza da kaže i da je ono što on kaže bogom dano, sveto, nedodirljivo. To je jedan aspekt. Drugi razlog vidi se u činjenici da on ima strašno velike probleme u RS koji se ogledaju u ekonomiji, i da je jedini način na koji on može držati svoju vlast ta tvrda nacionalna varijanta za koju on misli da je adekvatna. To je jedino objašnjenje Dodikovog ponašanja; činjenica, naime, da on nacionalizam prije koristi kao mehanizam upravljanja i ostanka na vlasti nego kao svoje istinsko uvjerenje“, rekao je on.

Upitan da li Dodikove ideje padaju na plodno tle u Srbiji, Ivanić kaže:

„Apsolutno sumnjam. Ne mislim da to ima bilo kakve veze sa bilo kim u Srbiji, bilo kakvom koncepcijom ili dogovorom. U pitanju je čisti Dodikov narcisoidni pristup samom sebi i uvjerenje da je bogom dani srpski političar, koji u stvari nema koga da sluša. On je potpuno uvjeren da niko iz Srbije nije onaj koga on treba eventualno da sluša, nego da političari iz Srbije treba njega da slušaju jer je on kvalitetniji, jači, bolji. To je uvjerenje koje Dodik nosi kad o ovakvim stvarima razgovara. A priča o preseljenju ljudi je toliko nehumana da o njoj ne mogu ni govoriti, mislim da je to ispod svakog digniteta ozbiljnog političara, da čovjek ne može da vjeruje da neko tako nešto može reći.“

I sami kosovski Srbi smatraju da je suluda Dodikova ideja o tome da se kosovski Srbi južno od Ibra presele u Republiku Srpsku:

“To me podseća na svojevremeni predlog nekih srpskih akademika da treba sve pravoslavne hramove - Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju – kamen po kamen preneti u centralnu Srbiju. To je nemoguće, to je suludo, kao i ovaj predlog Milorada Dodika”, kaže jedna građanka srpske nacionalnosti sa Kosova, a druga dodaje:

“Vrlo je iznenađujuće da jedan visoki funkcioner može takve stvari da izjavljuje. Zašto da Srbi napuštaju Kosovo? Tu su nam najveće svetinje. Neka oni iz Republike Srpske dođu da žive na Kosovu”.

Nerazumevanje političkog trenutka

Ove Dodikove ideje, naišle su, na prilično hladan prijem u Beogradu, čak i u najtvrđim nacionalističkim krugovima, kaže za Radio Slobodna Evropa Žarko Korać, poslanik Skupštine Srbije, koji iza ovih Dodikovih radikalnih ideja iščitava početak njegovog političkog zalaska.

"Činjenica da su on i njegova stranka uglavnom izgubili lokalne izbore u RS, u BiH, pokazuje da njegova zvezda zalazi. To su vrlo radikalne izjave koje treba da pokažu da je on jedan od stubova srpstva. Meni se čini da je okretanje Beogradu neka vrsta skoro apela da ga Beograd podrži, jer, evo, on, kao iz druge države, pokušava da ojača Beograd pred novu rundu pregovora u Briselu. On se nudi Beogradu kao neki glasnogovornik koji će reći ono što misli da Beograd u ovom trenutku ne sme da kaže. Ono što je monstruozno to je da on kao predsednik entiteta u kojem je došlo do masovnog etničkog čišćenja sad nudi novo etničko čišćenje i, da apsurd bude veći, nudi Srbima sa Kosova preseljenje u RS“, ističe Korać.

Na pitanje da li ove ideje o preseljenju Srba imaju dosluha sa aktuelnom vlašću u Srbiji, Korać odgovara:

„Sudeći po reakcijama, to je ovde vrlo hladno primljeno, čak i one uobičajene ultranacionalističke reakcije su izostale. On ne vidi da vlast u Srbiji trenutno pokušava ubrzano da nađe neko rešenje za odnose Beograda i Prištine jer joj je to uslov za evropske inegracije. Mislim da on pokazuje jedno potpuno nerazumevanje političkog trenutka u Beogradu. Dakle, vrlo hladno je to primljeno. Čak i oni koji podržavaju njegove izjave ovaj put su to propratili ćutke - niko ništa nije rekao“.

I Mladen Ivanić kaže da je, uprkos tome što je još uvek solidno pozicionisan na političkoj sceni Republike Srpske, Dodik sve slabiji:

„Procesi su neumitno krenuli. Na poslednjim lokalnim izborima on je objektivno izgubio, sa daljom tendencijom gubljenja autoriteta jer, recimo, sve te njegove izjave o podjeli Kosova u Republici Srpskoj nisu privukle apsolutno nikakvu pažnju. Ekonomski problemi Republike Srpske su veliki, broj nezaposlenih rekordan, broj zaposlenih najmanji u istoriji RS jer je jako mnogo preduzeća otišlo u stečaj, ni jedne jedine investicije nema već pet godina; posljednja je bila privatizacija Telekoma, ali su pare od toga potrošene, a Republika ušla u začaranu spiralu zaduživanja; prije deset godina mi smo vraćali 80 miliona godišnje stranih kredita, ove godine vraćamo 460 miliona konvertibilnih maraka, što je 25% odsto budžeta RS. Sve je, dakle, teže i teže, Dodik je toga svjestan i zbog tog razloga i pravi ovakve stvari“, ocenjuje Mladen Ivanić.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG