Linkovi

SAD: Nova bitka oko budžeta


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, danas je upozorio da je njegova partija završila razmatranje bilo kakvih povećanja poreza

Američki zakonodavci se pripremaju za još jednu političku bitku oko budžetskih nevolja zemlje. Lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, danas je upozorio da je njegova partija završila razmatranje bilo kakvih povećanja poreza i kao gost TV programa ABC naglasio da je „pitanje poreza završeno“.

On je rekao da predsednik Obama i zakonodavci sada treba da se usredsrede na kresanje troškova, naglasivši da je vašingtonska „zavisnost od trošenja“ najveći problem zemlje. Međutim, liderka demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, u emisiji TV CBS, rekla je da porez još nije skinut sa dnevnog reda. Ona je objasnila da zakonodavci sada treba da razmotre ukidanje povlastica i smanjenje poreza organizacijama od specijalnog interesa i indistrijama koje su u dobroj situaciji, pa im povlastice nisu potrebne.

Sve se to događa manje od nedelju dana otkako su zakonodavci usvojili kompromisni zakonski predlog i izbegli „fiskalnu provaliju“ – kombinaciju većih poreza i dubljih kresanja troškova, s ciljem da reše hronične budžetske deficite zemlje i sve veći dug, koji sada premašuje 16 hiljada milijardi dolara. Usvajanjem tog zakonskog predloga je predupređeno stupanje na snagu povećanja poreza za sve, osim najbogatijih Amerikanaca.

Predsednik i zakonodavci su time takođe dobili još dva meseca za dogovaranje o smanjenju troškova, pre uvođenja mera štednje. Pored toga, Kongres će uskoro morati da glasa o povećanju granice duga zemlje. Funkcioneri kažu da zemlja ima novac da plaća račune još svega dva meseca, a da će potom morati da pozajmi novac da bi izmirila postojeće finansijske obaveze. Neki ekonomisti smatraju da bi zemlja, ako se ta pitanja ne reše, mogla da potone u još jednu recesiju.

Senator Mič Mekonel je danas rekao da je optimista i da zakonodavci mogu da izbegnu fiskalnu krizu, objasnivši da „mogu da reše stvari veoma brzo – s obzirom da to nisu nova pitanja“. Neke demokrate, među kojima je član Predstavničkog doma iz Merilenda, Kris Van Holen, sumnjaju u to. On je kao gost TV mreže „Foks“ rekao da je Mekonelov stav „recept za dalji zastoj“.

Republikanski zakonodavci su takođe iskoristili današnje političke emisije da izraze sumnje u pogledu bivšeg republikanskog senatora Čaka Hejgela, koga bi predsednik Obama mogao da imenuje za sledećeg sekretara za odbranu. Republikanski senator Lindzi Gream je rekao da bi Hejgel bio sporan kandidat. Gream je kao gost CNN-a rekao da je Hejgel neprijateljski nastrojen prema Izraelu i previše spreman na kompromis sa Iranom. Međutim, drugi po rangu demokrata u senatu, Dik Derbin, na istom programu je rekao da bi Hejgel bio „ozbiljan kandidat“ za položaj, ako bude nominovan.
XS
SM
MD
LG