Linkovi

Učenici iz Njutauna ponovo u školi


Deca iz osnovne škole Sendi Huk na putu ka novoj školi u Monrou, 3. januara 2013.
Deca iz osnovne škole Sendi Huk na putu ka novoj školi u Monrou, 3. januara 2013.

Današnji dan predstavlja novi početak za učenike koji su pohađali osnovnu školu Sendi Huk u Njutaunu, u državi Konektikat.

Današnji dan predstavlja novi početak za učenike koji su pohađali osnovnu školu Sendi Huk u Njutaunu, u državi Konektikat. Protekle tri nedelje, školska administracija, policija i roditelji pripremali su se za povratak u klupe dece koja su preživela tragični masakr, u kojem je nastradalo 20 njihovih drugova i šest nastavnika.

Školski autobusi jutros su stizali ispred druge zgrade, ali većina dece unutra biće ista. Poput Loren Milgrem, koja ide u prvi razred i njenog brata Daltona, koji ide u četvrti.

Njihova majka pratila ih je u stopu, a planira da ostane sa Loren i tokom celog dana

"Još nisam spremna da ih ostavim same, potrebno mi je da ostanem sa njima još neko vreme", kaže Erin Miklgrem.

Sedmogodišnja Loren bila je u razredu učiteljice Kejtlin Rojg , kada je 14. decembra napadač upao u školu. Rojg smatraju herojem, jer je sakrila učenike u kupatilo i spasila im život.

Nastavnici i drugo osoblje suočavaju se sa delikatnim problemom uspostavljanja ravnoteže u radu sa decom, koja su bili svedoci strahote i njihovog vraćanja u normalnu rutinu školskih dana.

Kada se vratite u poznato, u situaciju u kojoj se osećate udobno, to je ono pomaže da vam se povrate vaša prethodna verovanja“, kaže klinički psiholog Džejmi Hauard.

Nova škola je „Čok Hil“ u Monrou, čije je ime promenjeno u „Sendi Huk“da bi se olakšalo privikavanje učenika.

Volonteri i osoblje pomogli su u transformaciji ove zgrade u toplo i poznato mesto. Učionice su slične starim učionicama, a ukrasi okačeni na zidove stigli su iz čitavog sveta.

"U jednom trenutku, bilo je 80 ljudi u zgradi, koji su čistili, krečili, davali sve od sebe da ona izgleda veselo i srećno", priča Dženet Robinson, školski inspektor.

Zajedno sa decom u školu se vraća još jedno mnogima poznato lice. Direktorku Don Hokspang, koja je stradala u masakru, zameniće bivša direktorka Dona Pažej, koja je tu fuunkciju obavaljala 14 godina, pre nego što se penzionisala.
XS
SM
MD
LG