Linkovi

SAD na putu da izbegnu "fiskalnu provaliju"


Senatori odlaze na glasanje, kasno sinoć u Kongresu, na Kapitol hilu
Senatori odlaze na glasanje, kasno sinoć u Kongresu, na Kapitol hilu

Posle sinoćnog usvajanja kompromisnog zakonskog predloga u Senatu danas se očekuje ključno glasanje u Predstavničkom domu

Američki Senat usvojio je noćas zakonski predlog o budžetu kojim je privremeno uklonjena opasnost od takozvane “fiskalne provalije”, odnosno automatskog povećanja poreza i smanjenja izdataka koji bi mogli da podstaknu u novu recesiju.

Do glasanja je došlo posle dvodnevnih maratonskih pregovora pomoću kojih je postignut dogovor između Bele kuće i republikanskih zakonodavaca.

Potpredsednik Džo Bajden, koji je na pregovorima predstavljao Belu kuću, obratio se novinarima uoči glasanja:

“Osećam se zaista veoma dobro zbog načina na koji će se o ovome glasati. S obzirom na veliki broj godina koje sam proveo kao senator, dve stvari su mi dobro poznate: nemoguće je predvideti kako će Senat da glasa, niti je moguće unapred znati kako će Predstavnički dom da glasa,” rekao je Bajden.

Finansijski plan je na kraju izglasan sa 89 glasova “za” i 8 glasova “protiv,” u Senatu u kojem demokrate čine većinu. Prema usvojenom zakonskom predlogu, povećaće se poreske obaveze za pojedince sa bruto prihodom višim od 400 hiljada dolara godišnje, kao za i bračne parove sa zajedničkim godišnjim prihodom od 450 hiljada dolara.

Lider senatske manjine, Mič Mekonel, rekao je da se republikanci i dalje protive bilo kakvom povećanju poreza, ali da je bilo važno da povećanje poreza ne pogodi sve Amerikance.

“Predsednik je tražio povećanje poreza, ali zahvaljujući ovom ne baš savršenom dogovoru, 99 odsto mojih birača neće biti zahvaćeno povećanjem poreza. Da bi se izbegao finansijski udar za naše birače bilo je neophodno prihvatiti taj manjkav dogovor i ja smatram da je on vredan uloženog truda,” rekao je Mekonel.

Usvojenim planom se takođe predviđa dvomesečno odlaganje automatskog smanjenja budžeta za odbranu i budžeta za nekoliko socijalnih programa, što znači da će demokrate i republikanci nastaviti da se spore.

Analitičari navode da bi bez postignutog kompromisa mere štednje od 500 milijardi dolara koje su trebale da stupe na snagu mogle da dovedu do nove recesije u SAD.

Predsednik Barak Obama pozdravio je odluku Senata, istovremeno apelujući na Predstavnički dom sa republikanskom većinom da, kako je rekao, “bez odlaganja” usvoji senatsku verziju zakona. Članovi Predstavničkog doma bi trebalo kasnije danas da glasaju o tom zakonskom predlogu.

Debata između Predsednika Obame i republikanskih zakonodavaca oko poreza, budžetskih rashoda i javnog duga trajala je duže od godinu dana. Budžetski deficit je u međuvremenu porastao na 16 hiljada milijardi dolara, odnosno na 200 milijardi dolara više od godišnjeg bruto nacionalnog dohotka Sjedinjenih Država.
XS
SM
MD
LG