Linkovi

Izbori obeležili 2012. u Srbiji


Srpski premijer Ivica Dačić
Srpski premijer Ivica Dačić

Kakva god da je bila, 2012-ta polako izmiče i za sobom ostavlja pomalo nade da će predstojeća 2013-ta možda biti bolja godina za Srbiju.

Moglo bi se reći da su četiri događaja obeležila ovu godinu - u februaru Srbija je dobila uslovnu kandidaturu, u maju su održani izbori na kojima je DS izgubila vlast, a nova vladajuća koalicija SPS-SNS krenula je obračun sa korupcijom i rešavanjem problema Kosova.

Možda će nekome 2012-ta ostati upamćena kao godina u kojoj je Srbija osvojila pod svojim imenom prvu olimpijsku medalju, ali, iskreno, mnoge stvari sada, na isteku godine deluju mnogo veće i važnije od odličja sjajne Milice Mandić. Za svaku godinu se, makar u Srbiji, na kraju obično kaže da je bila teška – osim što je bila teška, 2012-ta je bila i puna iznenađenja. Počela je pre svega kao izborna godina, ali je počela i nekako mršavo. Tek u februaru Brisel se odlučuje da Srbiji da status kandidata za članstvo, dok je sam datum za početak pregovora uslovljen vrlo konkretnim i strogim uslovima vezanim za pregovore o Kosovu:

"Da je Srbija tada u decembru dobila status kandidata, to bi nešto možda značilo vladajućoj koaliciji. Ovako je to izgledalo potpuno nebitno i nevažno, pogotovu što običan gradjanin ne oseća nikakvu neposrednu korist od toga. Ljudi nešto moraju da vide", smatra glavni i odgovorni urednik politike Dragan Bujošević.

"Ta uslovna kandidatura očigledno nije, ovaj, dala onaj efekat bar kad je u pitanju Boris Tadić i Demokratska stranka. Faktički smo u maju imali jednu veliku smenu na vlasti", kaže Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
Ipak, ključna stvar koja se dogodila u 2012-toj bili su opšti izbori – od predsedničkih, preko republičkih i pokrajinskih, do lokalnih. Koalicija demokrata i socijalista je izdržala pune četiri godine mandata, ali to izgleda nije bilo dovoljno za dalju saradnju. Pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim i naprednjaka na republičkim izborima u potpunosti je promenila političku mapu Srbije. Kako kaže profesor Predrag Simić petookrobarsku Srbiju zamenila je šestomajska Srbija:

"Šestomajska Srbija je Srbija koja je razočarana, koja je izgubila veru u budućnost, veru u evropsku integraciju, koja je izmorena dugotrajnim čekanjem pred vratima Evrope ali i problemima koji su se u medjuvremenu otvorili sa svetskom ekonomskom krizom i Srbija koja sa velikim rezervama ako ne i bez velikih očekivanja gleda u budućnost."

Hapšenje vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića je sigurno bila najbombastičnija vest u 2012-toj, a glavni i odgovorni urednik Politike smatra da je upravo borba protiv korupcija najznačajnija stvar koja se dogodila Srbiji u 2012-toj godini:

"Za mene je ključna stvar, dakle, ta borba protiv korupcije, zato što ova vlada radi manje više u ta neka dva ključna segmenta isto što je radila i prošla vlada. Evropske integracije, isto. Kosovo, isto. Ovo je nešto što ovu vladu razlikuje od prethodne vlade".

Ako su izbori najvažniji događaj u 2012-toj, najvažnija tema je ipak bila Kosovo. Uz jasne argumente da Srbija ne može da preživi bez nastavka evropskih integracija, koje opet ne mogu da se pokrenu bez nastavka dijaloga sa Prištinom, Ivica Dačić se prilično hrabro upustio u pregovore sa Hašimom Tačijem uz nadzor evropske komesarke Ketrin Ešton.

Možda se Srbima sa severa Kosova nije svideo put kojim je krenula nova vlada u rešavanju njihovih problema, ali ih je platforma o Kosovu sa kojom je izašao predsednik Srbije donekle smirila. Sa druge strane, platforma je otvorila i neke dileme na liniji predsednik-premijer:

Administrativni prelaz Jarinje
Administrativni prelaz Jarinje
"Ono što je zbunilo javnost jeste da je ta platforma već u startu naišla na protivljenje, počevši od premijera koji se izrazio prilično direktno rekavši da to nije sveto pismo da se ne može menjati. Zatim smo čuli niz drugih kritika a čuli smo i kritike iz opozicije, najveće opozicione stranke, od njenog lidera Dragana Djilasa. A potpredsednik vlade i lider Srpske napredne stranke dosta zagonetno ćuti o toj temi". naglašava Simić.

2012-tu godinu napuštamo i kao godinu u kojoj smo posle samo nekoliko meseci zajedničke vladavine videli i prve pukotine u koaliciji SNS-SPS. Što oko borbe protiv korupcije, što oko platforme o Kosovu. A šta nas čeka u 2013-toj i hoćemo li se možda, koliko god 2012-ta bila teška godina, nje sećati kao jedne dobre godine:

"Možda ćemo iduće godine verovati da živimo u pravednijem društvu jer su se iza brave našli oni za koje smo verovali da su vinovnici naše nesreće. Medjutim, problem je što ove godine nismo započeli, ni stare ni nove vlasti, delimično zbog izbora, ova godina je zbog izbora izgubljena i za evropsku integraciju ali i za privredni razvoj. Investicije su ove godine bile možda najmanje u prethodnih 10-tak, 12 godina što znači da mnogo rezultata neće biti", smatra Predrag Simić.

"Sva ekonomska predvidjanja su da u narednoj godini neće doći do povećanja broja zaposlenih. Standard neće porasti ljudima. I to je ono što je ključna stvar. To onda može da dovede do nekih nervoza, trzavica i pitaj boga šta u vladajućoj koaliciji", ističe Dragan Bujošević.

Ako će nama najažnije u 2013-toj biti kako da preživimo, za vlasti će najvažnija stvar svakako biti isčekivanje vesti iz Brisela o dobijanju datuma za početak pregovora. Pre toga, Ivicu Dačića će čekati dalji neprijatni razgovori sa Hašimom Tačijem u kojima će pitanje srpskih institucija na severu Kosova doći na dnevni red. A ko zna, možda i 2013-ta bude izborna godina – to je ionako jedna od tema sa kojom se opraštamo od 2012-te.
XS
SM
MD
LG