Linkovi

CG: Prijem u senci fiskalnih mera


Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović priredio novogodišnji prijem u Vili „Gorica“ (Biro)
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović priredio novogodišnji prijem u Vili „Gorica“ (Biro)

Premijerov novogodišnji koktel ove je godine održan u sijenci jučerašnje odluke Vlade o usvajanju seta mjera fiskalnog prilagođavanja za narednu godinu,

Mjerama je predviđeno da se bruto zarada iznad 400 EUR oporezuju po stopi od 12 odsto. Opet su na udaru najsiromašniji, opšti je utisak u javnosti.

Vlada, kada su u pitanju zarade, preporučila je da se stvore pretpostavke za uvođenje kriznog privremenog poreza na zarade za narednu fiskalnu godinu, uvažavajući princip zaštite zaposlenih sa najnižim primanjima. No, mnogi smatraju da takvom odlukom Vlada štiti bogate, a da je opet ruke zavukla u džepove sve siromašnijih građana.

Takvom odlukom, ogorčeni su i u Uniji poslodavaca gdje tvrde da se Vlada morala konsultovati sa sindikatima i poslodavcima prije donošenja odluka koje ih se direktno tiču. Đukanović je, međutim, na današnjem koktelu istakao da je Vlada uusvojila ambiciozan plan posvećen ispunjavanju onog što su uslovi Evropske unije, dati u ovogodišnjoj ocjeni:

"Radićemo posvećeno na otklanjanju određenih problema i stvaranju uslova za punu integraciju. Na tom planu je prioritetna naša posvećenost daljoj funkcionalnosti države i svih njenih institucija", naveo je on.

Crnogorska Vlada u narednoj godini biće posvećena evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i daljoj funkcionalnosti države i njenih institucija, saopštio je Đukanović.

"Ova godina je bila godina učvršćenja bezbjednosne i političke stabilnosti Crne Gore, a 2013. godina biće dodatno izazovna. Ovo će biti godina naše pune posvećenosti na daljem naretku na planu evropskih i evroatlanstkih integracija", kazao je on.

Đukanović je dodao da su napori na uspostavljanju pune funkcionalnosti države, u interesu kvaliteta života u njoj, veoma aktuelni, kao i da će tako biti u dugom vremenskom periodu. On je saopštio da je jedan od prioriteta na tom planu podizanje na viši nivo pravne sigurnosti naših građana, turista koji posjećuju Crnu Goru, a prije svega investitora.

On je kazao da očekuje da će Crna Gora ove godine otvoriti pregovore o poglavljima 23 i 24. i time dati dobar impuls pregovaračkom procesu i obezbijediti dobar tempo približavanja Uniji.
XS
SM
MD
LG