Linkovi

Trajković: Prioritet - primena Ahtisarija


Trajković: SPS šteti Srbima na Kosovu
Trajković: SPS šteti Srbima na Kosovu

Poslanica Skupštine Kosova kaže da je spremna da radi sa svakom vladom koja bi garantovala doslednu primenu preporuka Martija Ahtisarija.

Ahtisarijev plan nije sproveden onako kako treba zato što Vlada Kosova nema albansku većinu nego zavisi od Srba, izjavila je u intervjuu za Glas Amerike poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković. Ona kaže da bi svaka buduća Vlada trebala da sve zakone koji su usvojeni i koji nisu u skladu sa Ahtisarijevim planom vrati na doradu. Trajkovićeva ne odbacuje mogućnost ulaska u Vladu Kosova sa Ramušem Haradinajem.

Glas Amerike: Stiče se utisak da je Beograd najviše zainteresovan za sever Kosova dok ostali deo Kosova, a samim tim i Srbi koji žive južno od Ibra su u nekom drugom planu. Šta mislite zašto je to tako i koliko je Beograd stvarno upoznat sa problemima južno od Ibra.

Rada Trajković: Mislim da je kontinuitet još od povlačenja institucija države Srbije sa Kosova da sever Kosova nekako ima prioritet u državnoj politici Srbije, da je imao prioritet i zaštitu od međunarodnog faktora i da je imao prećutnu podršku institucija u Prištini, mislim na albansko liderstvo u Prištini, u smislu nekog funkcionisanja na način koji odgovara Srbima. Zato mi suštinski sada imamo ovu po inerciji strategiju koju je ponudio predsednik Nikolić gde se za sever traži teritorijalna autonomija, a za Srbe ispod Ibra etnička autonomija. Ja sam za princip koji pod rešavanjem srpskog pitanja na Kosovu podrazumeva jedan narod i jednaka prava.

Glas Amerike: Ramuš Haradinaj najavljuje da će početkom 2013. godine postati premijer Kosova. Hoćete li ući u tu vladu ukoliko budete pozvani?

Rada Trajković: Za mene je važno da bilo koja vlada koja se formira mora da ima pre svega albansku većinu. Upravo zbog toga da bi ta albanska većina bila garant sprovođenja svih onih normativa koje je gospodin Marti Ahtisari predložio i čije su preporuke prihvaćene da uđu u Ustav Kosova. Mi smo do sad imali Vladu u kojoj albanska manjina sa Srbima i ostalim zajednicama vlada nad albanskom većinom, što je rezultiralo time da su svi zakoni koji su po Ahtisariju predloženi - promenjeni i prilagođeni albanskoj većini. Onoliko koliko su oni hteli toliko su dali Srbima, što je dovelo do strašnog urušavanja Athisarijevog plana. Mislim da svaka vlada koja je dominantno albanska i koja bi garantovala doslednu primenu Ahtisarijevih preporuka, za mene bi bila izazov da sa njom radim.

Budimir Ničić: Šta očekujete od Haradinaja ukoliko postane prvi čovek Vlade Kosova?

Rada Trajković: Ne očekujem samo od Haradinaja, Vlada je kolektivno telo koja će biti sastavljena od više albanskih partija i u tom kontekstu, očekujem da preuzme odgovornost, da Srbi zaista mogu da računaju na funkcionalan opstanak na ovom prostoru i na povratak onih koji žele da se vrate. Takođe računam da svi oni zakoni koji su usvojeni i koji su u funkciji kršenja Ahtisarija, evo pre svega recimo Zakon o Informisanju, treba da se vrate na doradu i budu u izvornoj formi prihvaćeni i sprovedeni na način kako je to i predvideo Ahtisarijev plan.
XS
SM
MD
LG