Linkovi

Nikolić: Nema tenzija s Dačićem


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa novinarom agencije Beta
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa novinarom agencije Beta

Predsednik Srbije kaže da je najbolji efekat platforme to što su Albanci rekli da će da napuste pregovore

Dok predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavljuje da priprema i rezoluciju o Kosovu sa kojom će izaći pred Skupštinu, premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je dogovoreno da poslanici razmatraju samo osnovne principe za dijalog, dok sve drugo treba da bude predmet razgovora u Briselu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da priprema rezoluciju koju bi trebalo da usvoji Skupština Srbije, a koja bi, na osnovu Platforme o Kosovu, definisala okvir za nastavak pregovora sa Prištinom. Kako je izjavio Nikolić u intervjuu agenciji Beta, bilo bi važno da parlament tu rezoluciju usvoji pre Božića kako bi pregovarači na nastavak dijaloga išli osnaženi i sa stavom celog parlamenta iza sebe:

"Platforma je osnovni dokument iz koga bi trebalo da proistekne rezolucija. Ta rezolucija mora da bude obavezujuća za one koji, od dana donošenja rezolucije, pregovaraju u ime Srbije. Ali, njen sastavni deo će uvek da bude platforma", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da je "najbolji efekat platforme to što su Albanci rekli da će da napuste pregovore" i demantovao spekulacije da između njega i premijera Ivice Dačića postoje tenzije zbog platforme i pregovora u Briselu. Dačić je danas objasnio da će Skupština Srbije razmatrati osnovne principe iz državne platforme o Kosovu, a da će drugi deo dokumenta o autonomiji na Kosovu i Metohiji biti predmet razgovora u Briselu.

"Od početka je bio dogovor da Skupština razmatra samo prvi deo platforme, a da sve ono drugo koje se tiče našeg predloga kako treba da izgleda autonomija na Kosovu i Metohiji bude predmet razgovora u Briselu".

Dačić je rekao da će razgovori u Briselu sa prištinskom delegacijom biti nastavljeni 17. januara, dok će 10. januara biti sastanak radnih grupa koje će razmatrati pitanja carine, poreza i drugo. On je rekao da još nije odlučeno kada će se osnovni principi naći u Skupštini i da ne smatra da je važno da li će to biti sedam dana ranije ili kasnije.
XS
SM
MD
LG