Linkovi

Dačić uslovljava nastavak pregovora


Granični prelaz Jarinje
Granični prelaz Jarinje

Srpski premijer poručio je da neće pregovarati sa Tačijem i Ešton ukoliko ne bude poštovan dogovor da se ne plaća carina za robu koja ostaje na severu Kosova

Kosovo je i dalje glavna tema u Srbiji, a premijer Ivica Dačić najavio je da u prvoj polovini iduće godine Srbiju čekaju pregovori i o institucijama na severu Kosova. Dačić nije demantovao pisanje medija da platforma o Kosovu predlaže za sever isti status kao Republika Srpska u BiH

Srpski premijer Ivica Dačić poručio je danas da neće više pregovarati sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton ukoliko ne bude poštovan dogovor da se ne plaća carina za robu koja ostaje na severu Kosova. Problem je akcizna roba i ono šta Kosovo smatra pod takvim robom, objasnio je Dačić i dodao da je svestan i moguće zloupotrebe sa robom koja samo fiktivno ide na sever Kosova. Na pitanje o pisanju medija da platforma za Kosovo predviđa za sever Kosova autonomiju kakvu ima Republika Srpska, Dačić je naveo da se u procesu rešavanja problema mora uzimati u obzir svaka moguća situacija:

"Ovo što se pojavilo u medijima jeste samo jedan deo celokupnog razmišljanja, koje treba naravno proveriti i sa međunarodnom zajednicom, sa Srbima sa Kosova i Metohije, sa strankama, sa Narodnom skupštinom. Ne znam da li smo mi svesni da će nas u prvih šest meseci sledeće godine čekati tema srpskih institucija na severu."

Kako je ocenio šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer problem carina je veoma kompleksan i težak i u Briselu su, kako je rekao, u toku razgovori tehničkih timova, koji pokušavaju da otklone teškoće:

"Mi znamo da ako nema naplate carine postoji rizik od švercovanja robe, bez obzira da li pričamo o benzinu, alkoholu ili cigaretama. Na severu Kosova imate jednu trećinu prodatih pri-pejd telefonskih kartica za mobilne – ljudi koriste telefone, ali sigurno ne u tolikoj meri. I zato je potrebno imati odgovarajuću regulativu."

Kosovo je kao i prethodnih dana bilo tema i u parlamentu – po oceni predstavnika vladajuće koalicije platforma treba da održava realnu situaciju, ali i da ujedno otvori vrata dijalogu. Sa druge strane, lider LDP-a Čedomir Jovanović je izjavio je da ideja o Republici Srpskoj na Kosovu i Metohiji nije dobra za Srbiju i da je pozicija Srbije takva da neće biti u održivom partnerstvu sa svetom dok ne bude spremna da prizna kosovsku nezavisnost:

"Ideja o Republici Srpskoj na severu Kosova nije dobra za Srbiju. Pored hronične nestabinosti u regionu koji proizvodi Bosna, dobićemo i hroničnu nestabilnost koju proizvodi takav status na samom Kosovu. I da li to znači ćemo onda priznati ksovosku nezavisnost, kao što smo priznali nezavisnost BiH?"

A predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ambasadorima članicama Evropske unije o evropskom putu Srbije, učinjenom napretku u dijalogu Beograd-Priština i predstojećim izazovima sa kojima se Srbija suočava na tom putu. Kako se saznaje, bilo je reči i o platformi za Kosovo, sa kojom vladajuća koalicija treba da uskoro da izađe u javnost.
XS
SM
MD
LG