Linkovi

Korupcionaški skandali u prestonici


Gradonačelnik Vašingtona Vinsent Grej
Gradonačelnik Vašingtona Vinsent Grej

Lokalni zakonodavci i zagovornici dobre uprave ukazuju da grad – mada nije savršen – nije ogrezao u korupciju i prevaru.

Više nedavnih istraga o navodnoj korupciji gradskih funkcionera u Vašingtonu, možda je dobilo publicitet jer se radi o glavnom gradu jedne od najvećih svetskih demokratija.

Prošle godine gradonačelnik Vašingtona, Vinsent Grej, bio je tema novinskih članaka – kada je uhapšen zbog toga što je protestovao protiv statusa federalnog distrikta, koji stanovnicima Vašingtona ne omogućava da biraju svoje predstavnike u Kongresu.

Medjutim, kad su tri visoka zvaničnika njegove gradske uprave i dva člana gradskog veća priznali krivicu za finansijske prekršaje, to je dobilo još veći publicitet. Za zagovornike dobre uprave, neprijatno je to što su skandali izbili samo tri bloka od Bele kuće. Medjutim, to takodje ukazuje da čak ni napredne demokratije nisu savršene. Bil Buzenberg iz Centra za javni integritet obučava novinare iz zemalja širom sveta da insistiraju na odgovornosti zvaničnika.

„To postoji ovde i postoji u drugim zemljama. Čini mi se da su novinari sa kojima razgovaram na neki način zbunjeni. Transparentnost je sporno pitanje svugde i izvodjenje političara pred lice pravde je veoma važno za gradjane širom sveta.“

Hapšenje tadašnjeg gradonačelnika Vašingtona, Meriona Berija, 1990. godine zbog kupovine i upotrebe kokaina za mnoge je postalo simbol nedozvoljenog ponašanja i korupcije u gradskoj upravi Vašingtona.

Medjutim, član gradskog veća distrikta, Dejvid Katanija, ukazuje da je bilo relativno malo slučajeva korupcije u protekloj deceniji i da je sudsko gonjenje odgovornih za te slučajeve dokaz da vladavina zakona funkcioniše.

U protekloj godini jedan član je uhapšen, drugi je uslovno osudjen, dok je gradonačelnik pod istragom. Mislim da će to biti sjajna lekcija za narednu generaciju političara.“

Katanija ipak naglašava da je Vašington možda ranjiviji na korupciju zbog toga što demokratska stranka dominira lokalnom politikom.

Kada imate u suštini jednostranački sistem, bez obzira da li je u pitanju demokratska ili republikanska stranka, kada ne postoji neko nadzorno telo, kada nema unutrašnje kontrole ili ravnoteže, kada nema nadmetanja u rigoroznom dvostranačkom sistemu - mislim da to svakako nije od pomoći.“

Katanija dodaje da, mada je potrebno više nezavisnog nadzora i transparentnosti, Vašington nije ni bolji ni gori od bilo kog drugog velikog grada u Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG