Linkovi

Bogataši napuštaju Francusku


Francuski glumac Žerar Depardije
Francuski glumac Žerar Depardije

Glumac Žerar Depardje je najnoviji bogati Francuz koji je potražio utočište izvan svoje zemlje posle povećanja poreza, ali francuski političari to ne odobravaju.

To je vrlo daleko od uobičajenog crvenog tepiha, ali odlazak u Belgiju znači da će Žerar Depardje da izbegne francuski porez za bogate. Zvezda „Sirana de Beržeraka“ je kupila kuću u belgijskom seocetu Nišin, nedaleko od granice i mnogi meštani su na njegovoj strani.

„On samo koristi rupe u sistemu. Ako bismo mogli, i mi bismo uradili isto.“

„Dosta je plaćanja poreza, dosta je rada kad drugi zarađuju sedeći kod kuće. Apsolutno se slažem sa njim.“

Na tom području živi oko tri hiljade Francuza. Otkako je francuski socijalistički predsednik uveo super bogatašima porez od 75 odsto, mnogi su pobegli. Tu politiku mnogi kritikuju i neki tvrde da će da smanji investicije. Britanski premijer je nedavno ponudio francuskim firmama crveni tepih.

Bernar Arno, milijarder i direktor luksuzne firme „LVMX“, u septembru je zatražio belgijsko državljanstvo, premda kaže da to nema veze sa porezom. On se smatra četvrtim najbogatijim čovekom na svetu, sa ukupnim bogatstvom od 41 milijarde dolara. To je više od 30 milijardi eura koje Francuska pokušava da uštedi iduće godine – naglašava socijalistički član parlamenta Jan Gali.

„Hteo bih da oni koji beže od poreza plate razliku između poreza u svojoj zemlji i onog u zemlji prebivanja. Takav je sistem u Americi i želeo bih da to postane i francuski zakon.“

Gali ističe da begunci od poreza koštaju Francusku čak osam milijardi eura godišnje i dodaje da bi takvima kao što je Depardje, trebalo uvesti neke sankcije.

„Taj čovek – koji Francuskoj duguje sve, duguje joj za sve počasti koje je dobio, koji je odgojen u francuskim školama – neće da plati svoj deo ostatku društva, čak i na kraju svoje karijere i na vrhuncu ličnog bogatstva.“

Gali bi voleo i da se takvim pojedincima oduzme francusko državljanstvo. Ipak, to se neće dogoditi sve dok parlament ne počne da pravi nacrt budžeta za 2014.
XS
SM
MD
LG