Linkovi

Nove mere za podsticaj ekonomije


Zgrada Federalnih rezervi u Vašingtonu
Zgrada Federalnih rezervi u Vašingtonu

Stručnjaci Federalni rezervi su se danas u Vašingtonu dogovorili da svakog meseca, počev od januara, kupuju državne obveznice u vrednosti od 45 milijardi

Američka Centralna banka je saopštila da prelazi na nov način kupovine vladinih obveznica, u najnovijem pokušaju da održi niske kamate na kredite i podstakne posustalu američku ekonomiju.

Stručnjaci Federalni rezervi su se danas u Vašingtonu dogovorili da svakog meseca, počev od januara, kupuju državne obveznice u vrednosti od 45 milijardi, pored hartija u sektoru nekretnina u vrednosti od 40 milijardi, koje Centralna banka već kupuje svakog meseca.

Centralna banka kaže da bi ovaj „dvokraki plan“ trebalo da smanji pritisak na dugoročne kamate i podstakne rast poslovanja i širenje tržišta rada u Sjedinjenim Državama.

Pored toga, federalne rezerve su saopštile da će zadržati osnovnu kamatu od nule do 0,25 procenta i držati je na tom rekordno niskom nivou sve dok nacionalna stopa nezaposlenosti bude iznad 6,5 odsto, a inflacija ograničena. Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama se smanjuje, ali je u novembru ipak iznosila 7,7 odsto.
XS
SM
MD
LG