Linkovi

Konferencija o klimatskim promenama


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun

Funkcioneri iz blizu 200 zemalja u Dohi razmatraju mogućnost produženja važnosti takozvanog Protokola iz Kjota

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, kaže da su vanredne klimatske pojave, uključujući žestoke oluje, topljenje polarnih kapa i suše, postale nova normalnost i da ugrožavaju globalnu bezbednost i budućnost.

Ban je to izjavio juče, na sastanku o klimatskim promenama, u Dohi. Funkcioneri iz blizu 200 zemalja razmatraju mogućnost produženja važnosti takozvanog Protokola iz Kjota, potpisanog 1997, sa ciljem da se smanji ispuštanje ugljendioksida. Važenje tog sporazuma ističe krajem ove godine. Ban Ki-mun želi da se njegovo važenje produži dok ne bude postignut dogovor o boljem sporazumu koji bi stupio na snagu 2020.

Sjedinjene Države nikada nisu ratifikovale sporazum iz Kjota, dok su ga druge velike ekonomije, poput Rusije i Japana, napustile jetr smatraju da njime nisu obuhvaćene mlade ekonomije i veliki zagadjivači poput Kine i Indije.

Mnogi naučnici smatraju da globalno zagrevanje izazivaju gasovi koje ispuštaju fabrike i automobili, dok drugi tvrde da je reč o prirodnim cikličnim promenama.
XS
SM
MD
LG