Linkovi

Uoči sastanka Dačić - Tači


Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i premijer Srbije Ivica Dačić
Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i premijer Srbije Ivica Dačić

Šef delegacije EU u Srbiji kaže da obe strane dobro znaju šta se od njih očekuje u Briselu

Sutrašnji sastanak Ketrin Ešton sa Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem u Briselu ključan je za dobijanje datuma za početak pregovora i nastavak evropskih integracija - poručio je danas u Beogradu šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Dan pred treći po redu briselski susret premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, u Beogradu se - makar među domaćim političarima - ta tema gotovo i ne pominje. Malo više detalja o sutrašnjoj radnoj večeri Dačića i Tačija sa evropskom komesarskom Ketrin Ešton otkrio je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. Po njegovim rečima teme razgovora poznate su već nedeljama i obe strane znaju šta se od njih očekuje:

„Ovo je važno za obe strane jer obe žele da nastave evropski put. Mislim da ovaj sastanak dolazi u pravom trenutku jer se održava pred Savet ministara spoljnih poslova i Savet šefova država, koji se očekuju u predstojećim danima i nedeljama. Mnogi zaključci Saveta Evrope zavisiće od ishoda sutrašnjeg sastanka. To je ključan sastanak. Biće sastanaka i posle toga, ali idući korak po korak, ovaj se dešava u veoma važnoj tački“, rekao je Dežer.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, ovako je okarakterisao taj sastanak:

„Te tehničke grupe se gotovo na svakodnevnom nivou sastaju. Teško je to omeđiti jednim datumom ili pričom – to je zbog desetog, zbog izveštaja… To je dugoročan proces, nije proces od jednog, 10 ili 100 dana. Duže će sve to da traje, ne zato što neko odugovlači, nego zato što taj proces nije lagan i jednostavan“, rekao je Vučić.

U ovom trenutku radovi na izgradnji prelaza na Jarinju i Brnjaku su u punom jeku, a kako je objasnio šef beogradskog pregovaračkog tim za tehnički dijalog sa Prištinom, Dejan Pavićević, Srbija se obavezala da će u narednih sedam dana biti primenjen sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Po njegovim rečima na administrativnim prelazima neće biti ni zastava Srbije i Kosova, niti bilo kakvih drugih oznaka državnosti.

A protestom ispred Vlade Srbije predstavnici Pokreta Dveri su izrazili svoj stav, po kome pregovori Beograda i Prištine predstavljaju izdaju srpskog naroda jer se njima uspostavlja granica s Kosovom. Po rečima jednog od lidera Dveri, Vladana Glišića, ukoliko ne želi da odustane od pregovora, Vlada Srbije mora da raspiše izbore i pokaže da li ima podršku građana.
XS
SM
MD
LG