Linkovi

SAD podstiču energetsku diversifikaciju u Češkoj


Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu, 3. decembar, 2012.
Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu, 3. decembar, 2012.

Američka kompanija Vestinghaus i jedna ruska kompanija takmiče se za ugovor u vrednosti od 10 milijardi dolara za proširenje nuklearke Temelin

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da „se ne stidi“ toga što se zalaže da američka kompanija Vestinghaus dobije ugovor za izgradnju nuklearne elektrane u Češkoj republici.

Kompanija Vestinghaus i jedna ruska kompanija takmiče se za ugovor u vrednosti od 10 milijardi dolara za proširenje nuklearke Temelin i državna sekretarka je izrazila svoju podršku tom nastojanju.

Češka republika želi da poveća kapacitet svoje nuklearne elektrane za 30 odsto kako bi proizvodila oko polovine električne energije u zemlji.

Hilari Klinton se danas sastala sa češkim premijerom Petrom Nečasom i ministrom inostranih poslova Karelom Švarcenbergerom i tom prilikom ih podsticala da diversifikuju češke energetske izvore.

Ona je istakla da je Vestinghaus najbolja opcija u smislu tehnologije i bezbednosti i da bi taj projekat otvorio nova radna mesta za Čehe i Amerikance.

Česka republika zavisi od Rusije za većinu energije koju koristi. Odluka o tome ko će dobiti pomenuti ugovor očekuje se naredne godine.

Hilari Klinton je započela petodnevnu posetu Evropi koja će kasnije danas obuhvatiti razgovore u Briselu sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar i načelnikom združenog generalštaba oružanih snaga Pakistana, Ashfahom Kajanijem.
XS
SM
MD
LG