Linkovi

Upozorenje Siriji da ne koristi hemijsko oružje


Zgrade u sirijskom gradu Darja, nedaleko od Damaska, teško oštećene u vazdušnim napadima sirijskih snaga na pobunjenička uporišta
Zgrade u sirijskom gradu Darja, nedaleko od Damaska, teško oštećene u vazdušnim napadima sirijskih snaga na pobunjenička uporišta

Sjedinjene Države kažu da bi upotreba hemijskog naoružanja od strane vladinih snaga izazvala momentalnu američku reakciju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da je ponašanje sirijske vlade “za svaku osudu” i da su njene akcije protiv sirijskog naroda “tragične”.

Govoreći danas novinarima u Pragu šefica američke diplomatije ponovila je američko upozorenje Siriji da ne koristi hemijsko naoružanje, rekavši da je to pitanje i dalje “crvena linija” čije prekoračenje bi izazvalo momentalnu američku reakciju.

Zapadne sile odbacuju mogućnost direktne vojne intervencije u 20-mesečnoj sirijskoj krizi ali upozoravaju da bi upotreba hemijskog naoružanja od strane sirijske vlade izazvala reakciju.

Danas u Siriji, opozicioni aktivisti saopštavaju da su vladine snage granatirale predgrađa Damaska, dan posle teških vazdušnih i raketnih napada na područja u rukama pobunjenika.

Pobunjenici nastoje da svoja uporišta po obodu grada spoje u obruč.

U međuvremenu, američki Državni sekretarijat sapštio je da se nada da će NATO odobriti plan za stacioniranje antiraketnih baterija tipa Patriot duž turske granice sa Sirijom. Turska je zatražila od NATOa te rakete kako bi učvrstila svoju antiraketnu odbranu.

Jedan visoki funkcioner Stejt departmenta rekao je danas da će, ako NATO odobri pomenuti plan, biti potrebno nekoliko nedelja za postavljanje antiraketnih baterija. Ministri inostranih poslova NATO zemalja sastaće se u Briselu u utorak i sredu.

Sirijski saveznik Rusija protivi se tom planu i kaže da on neće poboljšati stabilnost u regionu.
XS
SM
MD
LG