Linkovi

Kina: Promena politike jednog deteta?


Dečak sa bakom u Šangaju
Dečak sa bakom u Šangaju

Peking razmatra ublaženje kontroverzne vladine politike kojom se supružnicima dozvoljava da imaju samo jedno dete

Bivši ministar u kineskoj vladi Žang Vei Ćing kaže da Peking razmatra ublaženje kontroverzne vladine politike kojom se supružnicima dozvoljava da imaju samo jedno dete, jer se ta najmnogoljudnija nacija suočava sa starenjem stanovništva.

Žang, inače bivši ministar Komisije za nacionalnu populaciju i porodično planiranje, izjavio je danas za vladin dnevnik Kina danas da vlada razmatra mogućnost ublaženja te dugogodišnje politike.

Jedna od predloženih promena bilo bi ukidanje zabrane nekim roditeljima da imaju više dece, čak i ako jedan od njih nije bio jedinac. U skladu sa tekućim zakonom, samo roditelji koji nemaju sopstvenu braću ili sestre mogu da podnesu molbu za drugo dete.

Žang je istakao da bi ta politika najpre morala da bude sprovedena u oblastima Kine suočenim sa većim „demografskim izazovima“ poput starenja populacije ili priliva migrantskih radnika. Medjutim, on predvidja da to neće dovesti do oštrog povećanja broja stanovnika.

Isti dnevnik navodi da je stopa nataliteta u Kini trenutno oko 1,7 odsto, što je daleko ispod nivoa nataliteta za prostu reprodukciju stanovništva od 2,1 odsto. Žang, koji je trenutno na položaju u kineskom kongresnom savetodavnom telu, kaže da bi idealna stopa nataliteta bila 1,8 odsto.

Peking je nedavno nagovestio spremnost da ukine politiku jednog deteta, uvedenu 1979. kako bi se ublažio nagli rast stanovništva, koji je zagovarao lider revolucije Mao Zedong.
XS
SM
MD
LG