Linkovi

Vučić: Nastavićemo dijalog sa Prištinom


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker u Beogradu ocenio da je dijalog Beograda i Prištine jedini put ka trajnoj stabilnosti.

Potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić izjavio je u razgovoru sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom da je Srbija posvećena ispunjavanju uslova za dobijanje datuma za početak pregovora EU i da će nastaviti dijalog sa Prištinom. Riker se sastao i sa premijerom Srbije, a u Beogradu je danas bio i italijanski ministar odbrane.

Srbija mora da primeni dogovore iz Brisela koji su postignuti sa Prištinom ukoliko želi da uđe u EU – poruka koju je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker preneo tokom današnjeg susreta u Beogradu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić i Riker su ocenili da je dijalog Beograda i Prištine jedini put za uspostavljanje trajne stabilnosti i za postizanje zajedničkih i pravednih rešenja, saopšteno je iz kabineta predsednika Vlade Srbije.

A potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić je ocenio da će sve što se bude dešavalo po pitanju Kosova biti bolno za Srbiju i najavio za naredne dve nedelje niz diplomatskih sastanaka koji će bitno odrediti razvoj događaja. Posle sastanka sa italijanskim ministrom odbrane Đampaolom di Paolom, Vučić je izjavio da će uskoro biti održan sastanak sa Srbima sa severa Kosova i onima koji žive južno od Ibra.

"Postoje određene stvari koje je prethodna Vlada dogovorila – da vidimo kako i na koji način da uđemo u realizaciju, da vidimo kako i na koji način da odbranimo naše državne i nacionalne interese, a da možemo da dobijemo i najpovoljniji izveštaj i da u nekoliko narednih meseci dobijemo i datum za otpočinjanje pregovora", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija veoma zabrinuta zbog mogućeg razvoja događaja po izricanju presude Ramušu Haradinaju u četvrtak u Hagu i prilikom obeležavanja albanskog Dana zastave koje je u toku, zbog čega će učiniti sve da ti događaji prođu mirno i u demokratskim okvirima.

Na predavanju koje je održao u Beogradu Paola je izjavio da ne može da zamisli Evropsku uniju bez Srbije i poručio da je sada čas da lideri Srbije preuzmu odgovornost i uhvate se u koštac sa problemom Kosova, pronađu rešenje koje bi bilo prihvatljivo za Evropu, međunarodnu zajednicu i narod.

"Moja poruka srpskom narodu je da smogne hrabrost da pogura i podrži svoje političke lidere u donošenju teških odluka", rekao je di Paola.

Italijanski ministar odbrane Đampaolo di Paola izjavio je da Italija veruje u evropsku budućnost Srbije i dodao da Srbija treba da uradi sve što će je voditi ka EU, iako neki potezi mogu biti bolni.
XS
SM
MD
LG