Linkovi

Nos najbolje zna


Naučnici kažu da prijatni mirisi između ostalog podstiču i šoping
Naučnici kažu da prijatni mirisi između ostalog podstiču i šoping

Naučnici ustanovili da jednostavni mirisi olakšavaju rešavanje zadataka, rad pa čak i šoping

Mirisi podstiču sećanja. Na primer, dašak određenog parfema može da podseti na prvu ljubav. Kao što svaki aroma terapeut zna prijatni mirisi deluju opuštajuće. Mirisi takođe mogu da vas podstaknu da kupite nešto - zbog čega mudri posrednici u prodaji nekretnina često peku kolače u kućama i stanovima koje nastoje da prodaju.

Stručnjaci za marketing sa Univerziteta države Vašington i sa švajcarskog Univerziteta Sent Galen hteli su da saznaju koji mirisi su najefikasniji za prevođenje mušterija u stanje raspoloženosti za šoping. U članku objavljenom u „Časopisu maloprodaje“ izvestili su da su jednostavniji mirisi efikasniji.

Stotine kupaca u Švajcarskoj bilo je izloženo jednostavnom mirisu pomorandže i kompleksnoj kombinaciji pomorandže, bosiljka i zelenog čaja. Analiza računa u kasi prodavnice pokazala je nesumnjiv skok prodaje kada je u prodavnici vladao miris pomorandže.

Drugom jednostavnom mirisu pripisuje se poboljšanje u obavljanju misaonih operacija. Studenti Univerziteta države Vašington bili su izlagani raznim mirisima dok su rešavali probleme sa rečima. Veći broj problema rešili su za kraće vreme kada se u vazduhu osećao jednostavan miris, nego kada se osećala kombinacija mirisa ili kada nije bilo nikakvog mirisa.

Dekan Fakulteta za biznis na pomenutom američkom univerzitetu, Erik Spangenberg, kaže da mozak lakše procesuje jednostavnije mirise i da se stoga ljudi lakše koncentrišu u razmišljanju, radu ili… u šopingu.
XS
SM
MD
LG