Linkovi

Pada vrednost akcija na berzi u Egiptu


Demonstracije gradjana koji se protive egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju
Demonstracije gradjana koji se protive egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju

U međuvremenu, Muslimansko bratstvo poziva na demonstracije u celoj zemlji, u znak podrške predsedniku

Vrednost akcija na egipatskoj berzi je danas pala za gotovo 10 odsto, prvog dana rada otkako je predsednik Muhamed Morsi preuzeo nova ovlašćenja što je izazvalo ulične nerede. U međuvremenu, Muslimansko bratstvo poziva na demonstracije u celoj zemlji, u znak podrške predsedniku.

Gubitak na egipatskoj berzi je jedan od najvećih od burnih dana i nedelja posle prošlogodišnjeg svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka. Očekuje se da pristalice Morsijevog Muslimanskog bratstva ponovo izađu na ulice u znak podrške posle današnje molitve.

Nešto ranije, demonstranti na Trgu Tahir u Kairu, poprištu prošlogodišnje pobune, zasipali su policiju kamenicama. Pripadnici snaga bezbednosti su uzvratili suzavcem – trećeg dana nasilja koje je počelo kada je predsednik izdao dekret kojim se on i dva tela kojima dominiraju islamisti – Ustavotvorna skupština i Gornji dom parlamenta – stavljaju iznad zakona.

Morsijeve pristalice i protivnici planiraju nove demonstracije u utorak, i mnogi strahuju da će one dovesti do još većeg nasilja. Istaknuti egipatski pobornik opozicije, Muhamed Elbaradej, juče je zatražio od predsednika Morsija da se odrekne gotovo apsolutne vlasti koju je prigrabio. Elbaradej je masi sveta na Trgu Tahrir poručio da predsednik mora da preuzme mere da predupredi još veći metež u zemlji, koja je nedavno odbacila dugotrajnu ugnjetačku vlast.

Najviše pravosudno telo u zemlji, Vrhovni pravosudni savet, takođe je osudilo Morsijev dekret.
XS
SM
MD
LG