Linkovi

Dačić: Moguć novi Dejton za KiM


Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić na skupu o bezbednosti saobraćaja govorio o Dejtonu.
Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić na skupu o bezbednosti saobraćaja govorio o Dejtonu.

Povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, premijer Srbije rekao da bi sever KiM mogao da postane nešto slično Republici Srpskoj.

Na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da je i za Kosovo i Metohiju moguć neki novi Dejton. Po oceni poslanika DSS-a Marka Jakšića predsednik Srbije Tomislav Nikolić promenio je svoju politiku o Kosovu.

Dejtonski sporazum je istorijski dokument koji je prekinuo rat i stvorio pravne, političke i ustavne uslove za funkcionisanje BiH, a samim tim i za nastanak Republike Srpske, izjavio je povodom današnje godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma premijer Srbije Ivica Dačić.

Republika Srpska je prvi srpski entitet u istoriji preko Drine i zato taj sporazum zaslužuje da bude istorijski dokument u istoriji srpskog naroda, dodao je još Dačić.

"Mislim da je dobro stalno se podsećati Dejtonskog sporazuma. Mislim da je i za druge probleme, kao što je problem Kosova i Metohije moguć neki novi Dejtonski sporazum", kaže Dačić.

On se danas sastao i sa specijalnim predstavnikom UNMIK-a Faridom Zarifom i tom prilikom je poručio da Srbija insistira da međunarodne misije pod okriljem UN-a osiguraju da svi građani na Kosovu imaju potpunu zaštitu i da uživaju jednaka prava.

A uz najavu velikog i pasivnog otpora Srba sa severa Kosova, poslanici Marko Jakšić i Borislav Pelević su danas u Skupštini Srbije pozvali predsednika Srbije da spreči primenu sporazuma o integrisanom upravljanju granicama. To bi značilo priznanje Kosova, ocenili su Jakšić i Pelević i pozvali predsednika i premijera da dođu na Kosovo da im Srbi objasne šta znači primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicama.

"Nažalost, čini mi se poslednjih mesec dana ono što imamo prilike da vidimo jeste drastična promena kursa predsednika Srbije. Mi ovde želimo da pomognemo predsedniku Srbije i želimo da ga pitamo šta je to i koje su to sile nebeske promenile politički pravac koji je predsednik Srbije najavljivao u predizbornoj kampanji", rekao je Jakšić.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, koji je danas boravio u Vranju, izjavio je da razgovori Beograda i Prištine, koji su inicirani u Briselu omogućavaju bolju budućnost od prošlosti i stvaraju ljudima bolju perspektivu.
XS
SM
MD
LG