Linkovi

Fren: Obama i dalje popularan u Evropi


Urednica vašingtonskog biroa londonskog dnevnika “Tajms", Aleksandra Fren
Urednica vašingtonskog biroa londonskog dnevnika “Tajms", Aleksandra Fren

Urednica vašingtonskog biroa londonskog dnevnika “Tajms” kaže da ogromni talas podrške koju je Obama stekao tokom izbora 2008. godine nikada nije splasnuo

Urednik vašingtonskog biroa londonskog dnevnika “Tajms”, Aleksandra Fren iznela je u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, evropsko vidjenje pobede Baraka Obame na ovogodišnjim predsedničkim izborima.

Fren: ”Na ovo pitanje se može odgovoriti na dva načina: Prvo, ogromni talas podrške i popularnosti koju je predsednik Obama stekao u Evropi tokom kampanje i posle izbora 2008. godine nikada nije splasnuo, dok je Mit Romni učinio sebe veoma nepopularnim tokom predsedničke kampanje, prilikom posete Evropi, kada je kritikovao stil evropske politike i socijalne programe, ne shvatajući koliko su Evorpljani ponosni svojim zdravstenim sistemom i socijalnim programima. Pored toga, Romni je za Evropljane bio i ostao nepoznanica i nije uložio dovoljno napora da predstavi i objasni svoju politiku, dok je Evropa dovoljno znala o Obami kao aktuelnom predsedniku i ono što je videla dopalo joj se.”

Glas Amerike: Izgleda da je Obama sada suočen sa dva ključna spoljnopolitička pitanja: Iranom i Sirijom?

Fren: “U pogledu Irana, Obamina politika je dosledna i on se zalaže za finansijske i ekonomske sankcije u čemu ima podršku Evrope. Te sankcije imaju uticaja na Iran i ograničile su ekonomske, finansijske i političke mogućnosti Teherana. Obama je u ovom pitanju bio veoma oprezan zbog složenosti situacije i mislim da će on nastaviti sa takvom politikom, bez primene vojne sile. Što se tiče Sirije, na svojoj prvoj konferenciji za štampu Obama je rekao da je on bio jedan od prvih zapadnih lidera koji je apelovao na Asada da ode, ali nije imao tako oštar i otresit stav, kao što je, recimo, sadašnji stav francuske vlade, koja je priznala sirijsku opozicionu koaliciju i preti da će je otvoreno oružano podržati. Obama uočava da je potrebno učiniti više, ali ne pokazuje naklonost ka vojnoj akciji u svetlu ekonomskih problema, kako domaćih tako i globalnih, i možda uverenja da za takvu akciju ne bi imao podršku gradjana.”

Glas Amerike: Kakve pouke se mogu izvući iz ovogodišnje predsedničke kampanje u Sjedinjenim Državama?

Fren: “Imate jednu veoma veliku pouku, a to je da izbori pokazuju da aktuelni predsednik može biti ponovo izabran uprkos ekonomskim problemima, dok su u Evropskoj uniji jedan lider za drugim gubili izbore zbog ekonomske krize. Mislim da je Barak Obama prekinuo taj trend i pokazao da je moguće i pre potpunog ekonomskog oporavka, pobediti na predsedničkim izborima. Druga pouka je da Romni u svojoj izbornoj kampanji nije uzeo u obzir demografski faktor. Dakle, ovi izbori nisu bili toliko o ekonomiji koliko ustvari o demografiji i o tome da su mu bili potrebni manjinski glasovi, kao što su glasovi Hispanaca, Afroamerikanaca, žena, homoseksualaca, i drugih raznolikih grupacija, koje je on tokom svoje kampanje otudjio.”
XS
SM
MD
LG