Linkovi

Obnovljena debata o klimatskim promenama


Satelitski snimak uragana Sendi
Satelitski snimak uragana Sendi

Razaranja koja su u superoluji Sendi pretrpeli Njujork i deo Istočne obale Sjedinjenih Država ponovo su podstakla debate o globalnom zagrevanju.

Razaranja koja su u superoluji Sendi pretrpeli Njujork i deo Istočne obale Sjedinjenih Država ponovo su podstakla debate o globalnom zagrevanju. Mnogi eksperti veruju da je najvažniji izrok te pojave sagorevanje fosilnih goriva. Novinar Glasa Amerike Brajan Paden razgovarao je sa pristalicama i protivnicima tog mišljenja.

Uragan Sendi prekinuo je dovod struje za 8 miliona domaćinstava, zatvorio 70 odsto rafinerija nafte na Istočnoj obali i počinio štetu koja će premašiti onu od 15 milijardi dolara, koju je prošle godine počinio uragan Ajrin.

Guverner države Njujork, Endru Kuomo, rekao je da država mora da se prilagodi realnosti učestalih vremenskih nepogoda.

Kerol Verner, iz Instituta za proučavanje okoline i energije, kaže da klimatolozi odavno predviđaju da će globalno zagrevanje i porast nivoa mora doneti snažnije oluje, suše i šumske požare.

Naučnici nas već decenijama upozoravaju, a na žalost sve to se događa mnogo ranije nego što su predviđali osamdesetih godina“, kaže Kerol Verner.

Ali skeptici nisu ubeđeni da globalno zagrevanje uzrokuje snažnije oluje. Patrik Majkls, iz Instituta Kejto, kaže da Njujork jednostavno nije imao sreće.

Kriv je mesec. Oluja je naišla na dan punog meseca kada je plima za par stopa viša pa je zato bila rekordna. Da je naišla u drugom periodu lunarnog kalendara to se ne bi desilo“, kaže Majkls.

I pristalice i protivnici slažu se da bi niska, priobalna područja trebalo zaštititi od povišenja mora. Ali nema sloge oko uvođenja obaveze smanjenja oslobađanja ugljendioksida. Patrik Majkls kaže da će se privatni sektor vremenom sam prilagoditi, kako inovacije budu smanjivale cenu proizvodnje čiste energije.

Najbolja politika je ne mešati se mnogo u to jer će se u ovom veku tehnologija znatno promeniti. Setite se kakva je bila pre jednog veka. Nije se znalo za nuklearnu energiju ili za ovu kutijicu u mom džepu preko koje imam pristup informacijama iz celog sveta“, kaže Majkls.

Ali Kerol Verner kaže da bi vlada trebalo da predvodi u rešavanju tog problema.

Da, privatni sektor je kritičan za investicije, ali i taj sektor i sve moguće grane industrije se slažu da bi vlada trebalo da igra rukovodeću ulogu. Potrebna nam je čvrsta politika. To je od kritične važnosti jer bi nam omogućilo da krenemo napred“, kaže Kerol Verner.

Ona dodaje kako je uragan Sendi pokazao da cena za sedenje skrštenih ruku neprestano raste.
XS
SM
MD
LG