Linkovi

Dobrobiti operacije smanjivanja želuca


Operacija smanjivanja želuca
Operacija smanjivanja želuca

Skoro 80 odsto pacijenata koji su podvrgnuti gastričkoj bajpas operaciji bilo je u stanju da održi značajan stepen gubitka težine, navodi se u novoj studiji

Pre samo deset godina, hirurška operacija smanjivanja želuca bila je nova i malo se znalo o dugotrajnim zdravstvenim efektima hirurškog smanjivanja pacijentovog probavnog trakta. U nedavnoj studiji proučavano je da li pacijenti mogu da održe svoj gubitak kilograma posle operacije i da li je njihov rizik za srčani napad i dijabetes smanjen u periodu od šest godina posle operacije.

Džodi Stjubler podvrgnuta je operaciji smanjivanja želuca.

Gubljenje telesne težine pomoglo mi je da steknem ogromno samopouzdanje i da poboljšam svoje sposobnosti.“

Džodi Stjubler je 54 kilograma lakša, nema dijabetes tipa 2, a nivoi njenog krvnog pritiska i holesterola su normalni. Postoje različite vrste gastričke bajpas operacije koje se ponekada nazivaju podvezivanje stomaka. Doktor Ted Adams sa univerziteta države Jute predvodio je studiju o više od hiljadu veoma gojaznih pacijenata.

Jedna grupa pacijenata odlučila se za takozvanu Ru En Vaj, najčešću vrstu gastričke bajpas operacije. Ostali nisu. Tokom te procedure, hirurg pravi rez na vrhu želuca kako bi stvorio kesicu veličine oraha. Hrana tako preskače veći deo želuca i ulazi direktno u srednji deo tankog creva. Sa manjim želucem, pacijent manje jede i tako gubi težinu. Ali niko ne zna da li taj gubitak težine i druge zdravstvene dobrobiti mogu da budu održive.

Skoro 80 odsto pacijenata koji su podvrgnuti gastričkoj bajpas operaciji, tokom narednih šest godina bilo je u stanju da održi veoma značajan stepen gubitka težine.“

Oni koji su imali operaciju takođe su smanjili svoj rizik od srčanog i moždanog udara.

Svaki kardiovaskularni faktor rizika koji smo proučavali bio je značajno poboljšan ili je ostao poboljšan kod pacijenata koji su imali gastričku bajpas operaciju, u poređenju sa onima koji nisu.“

Rezultati studije su pokazali da su visok krvni pritisak, novoi holesterola i dijabetes tipa 2 bili niži kod onih koji su imali operaciju u poređenju sa onima koji nisu. Studija je pokazala da Ru-En-Uaj zahvat zapravo može da preokrene dijabetes tipa 2. Ali te dobrobiti imaju svoju cenu. Gastrička bajpas operacija zahteva od pacijenta da se obaveže na stalne, drastične promene u ishrani i redovno vežbanje, promene za koje Džodi Stjubler zna da ih je teško održati.

To je izazovan i ponekada težak put. Mentalno, fizički i emocionalno, sve se promeni.“

Postoje i dalje brojna pitanja bez odgovora o gastričkoj bajpas operaciji. Doktor Adams planira da ponovo proveri rezultate, ovoga puta sa deset godina posle operacije. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.
XS
SM
MD
LG