Linkovi

SAD: Odnosi sa Kinom u fokusu kampanje


Trg Tjananmen u Pekingu
Trg Tjananmen u Pekingu

Zvaničnici izbornih štabova predsedničkih kandidata izneli su različite stavove o odnosima sa Kinom

Spoljnopolitički savetnik predsednika Obame, Džef Bejder, kaže da je izjava republikanskog kandidata Mita Romnija, da će prvog dana na dužnosti proglasiti Kinu valutnim manipulantom, neodgovorna i da može da poremeti američko-kineske odnose.

Na tribini na Univerzitetu „Džons Hopkins“, on je je rekao da je „zaprepašćujuće“ da Romni planira da povuče takav potez u vreme osetljive promene vođstva u Pekingu, koja počinje dva dana posle predsedničkih izbora 6. novembra. Bejder, koji sada radi u predsednikovom komitetu za ponovni izbor, ukazao je da novi lideri kineske Komunističke partije „neće biti pasivni prema pretnjama i saterivanju u ćošak“, dodavši da može da garantuje da će „uzvratiti“.

Savetnik za nacionalnu bezbednost u Romnijevoj kampanji, Ejron Fridberg, izjavio je da Sjedinjene Države ne bi trebalo da „parališe“ strah od podsticanja trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije. On tvrdi da takav Romnijev potez ne bi „izazvao Armagedon“ i da je „Kina zavisnija od Sjedinjenih Država, nego one od nje“.

Vašington već dugo optužuje Kinu da svesno održava nisku vrednost svoje valute, da bi kineskim kompanijama obezbedila nepravičnu prednost u odnosu na američke proizvođače. Obamina administracija odbija da proglasi Peking valutnim manipulantom i sklonija je pritisku i diplomatiji da bi podstakla reforme.

Bejder smatra da ta strategija donosi rezultate i ističe da se vrednost renminbija prema dolaru od 2005. povećala za oko 30 odsto. Fridberg međutim tvrdi da je proglašavanje Kine za manipulanta neophodno, dodajući da bi to „pokazalo Kini“ da su Sjedinjene Države spremne da reaguju na brojne trgovinske prekršaje.
XS
SM
MD
LG