Linkovi

Izbori završeni, predstoje pregovori o koaliciji


Andrijevica, Crna Gora
Andrijevica, Crna Gora

Koaliciji Evropska Crna Gora nedostaju dva mandata da bi imala apsolutnu većinu pa predstoje pregovori o formiranju koalicije

Koalicija Evropska Crna Gora, u novom skupštinskom sazivu, imaće 39 mandata, Demokratski front 20, Socijalistička narodna partija devet a Pozitivna Crna Gora sedam, pokazali preliminarni rezultati izbora Državne izborne komisije.

Ko će u Crnoj Gori sastaviti novu vladu još nije izvjesno, bez obzira što praksa i logika upućuju na ono što je lider najjače političke snage izgovorio u izbornoj noći:

‘’Želim da vas obavijestim da imamo sve uslove da, već od sjutra, radimo na formiranju Vlade koja će nastaviti da uspješno vodi Crnu Goru putem evropskih i evroatlanskih integracija’’.

Iako prvi put nakon 11 godina nemaju apsolutnu vlast, Đukanović i koalicioni drugovi ne bi trebalo da imaju težak posao: osvojili su 39 mandata, a za većinu su im potrebna još dva. Prvi potencijalni saveznik trebalo bi da im bude dosadašnji koalicioni partner-Bošnjačka stranka, koja je osvojila tri mandata.

No, lider DF Miodrag Lekić najavio je da će i aktuelna opozicija pokušati da sastavi Vladu i tim povodom je već razgovarao sa nekoliko potencijalnih saveznika, uključujući Bošnjake.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović, ipak, kazao je da ta partija još nije pregovarala sa Demokratskim frontom niti bilo kojim političkim subjektom o formiranju buduće Vlade.

Koalicija za Evropsku Crnu Goru prema preliminarnim rezultatima izbora, osvojila je 39 mandata, Demokratski front 20 mandata, SNP 9 mandata, Pozitivna 7 mandata, BS 3 mandata, HGI, Forca i Albanska koalicija po jedan mandat. Da uđe u parlament može da uđe i DUA sa jednim mandatom, koji bi mogao da bude oduzet od Demokratskog fronta.

Upravo je Demokratska unija Albanaca podnijela Državnoj izbornoj komisiji prigovor na rezultate izbora, jer je, kako tvrde njeni predstavnici, toj partiji oduzet mandat lošim tumačenjem Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Naime, taj akt garantuje manjinskim partijama koje osvoje više od 0,7 odsto glasova učešće u raspodjeli mandata, navodeći da je DUA osvojila oko 0,9 odsto, odnosno 2.852 glasa.

Inače, van parlamenta su ostale dvije srpske partije, pa je zanimljivo da u budućem parlamentu neće biti nijedne stranke koja se deklariše kao srpska.
XS
SM
MD
LG